Цацаров: Гебрев е вечерял с руски партньори вечерта преди отравянето

Разследването се води за опит за убийство, съобщи главният прокурор

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "24 часа". Той бе изслушан на закрито заседание от Комисията за контрол на специалните служби по случая с опита за отравяне на Емилиян Гебрев през април 2015 г. 

Преди дни британски сайт намери връзка между опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с "Новичок".  "В никакъв случай не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне", обясни още главният прокурор. Разследването се води за опит за убийство, като двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на руски граждани у нас. По думите на Цацаров това, което може да се заяви категорично, е само съвпадението на пребиваването на руския гражданин Сергей Седотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние. Според Цацаров мотивът за опита за отравяне трябва да се търси към онзи момент. Самият Гебрев казал, че не може да открие такъв. 

По време на заседанието на Комисията разследващите са уверили депутатите, че ще изискат всички лицензи, които засягат сделки по износ на оръжие към 2015 г. "Дали това е "Новичок" - веществото, с което се опитаха да отровят Скрипал, могат да установят само британските власти. Затова сме им изпратили всички резултати от изследвания, направени у нас, включително и тези, направени във финландска лаборатория".