Цацаров отговори на Радев: Искате неоспорими факти - такива се предоставят в съда, не пред други органи

Сотир Цацаров и Румен Радев в остър сблъсък по шпионския скандал

Сотир Цацаров и Румен Радев в остър сблъсък по шпионския скандал

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров влязоха в директен сблъсък по шпионски скандал, който вече трети ден тресе държавата.

Държавният глава в остър коментар вчера по повод арестите на русофили и обвиненията за шпионаж в полза на чужда държава, нарече действията на институциите "изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. Нещо повече - Радев заподозря, че с действията си държавното Обвинение се е превърнало в инструмент за "търсене на враг в миналото и настоящето" и е станало проводник на вътрешнопартийни интереси в полза на управляващите.

„Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът Радев.

Тази остра критика стана повод днес главният прокурор Сотир Цацаров да отговори от парламентарната трибуна на държавния глава: "Беше направено искане да се представят неоспорими факти (за арестите и обвиненията в шпионаж). При цялото ми уважение към това искане и към автора на искането му по отношение на представянето на неоспорими факти, неоспорими факти се представят пред съд. Те не се представят пред други държавни органи. Не, защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а защото такава е Конституцията на страната."

Днес обвинител №1, без да назовава името на Румен Радев, му отговори: "Ако ние сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим". 

Цацаров отхвърли категорично тезата, че прокуратурата преследва за идеи: "Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление". 

Главният прокурор няколко пъти заяви, че акцията по арестите няма връзка с предстоящите местни избори: "Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата", категоричен бе Цацаров.