Сотир Цацаров отряза БСП, не дава КПКОНПИ на Румен Радев

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

"Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, тя минава и през пленарна зала". Това каза председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров по време на дебата за по доклада на оглавяваната от него комисия за 2019 г.

"Казахте, че комисията в този й вид няма да се справи с корупцията. Не е моя работа да споря с народен представител само че справяането с корупцията не е работа само на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, защото тя гласува и приема инструментариума, с който работим ние, с който работи прокуртурата, с който работи МВР, ДАНС и прочее. Част от този инструментариум, да речем е в Наказателния кодекс и остава непокътнат от 1968 г. Това очевидно не ви прави впечатление“, заяви още Цацаров. 

Той заяви, че не може да приеме критиката към съдържанието на доклада. "Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че не присъства терасата на Пламен Георгиев, но съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група. Нека да бъдем обективни. Отчетният доклад не е вестник. Още нещо, казано беше, че има огромно разминаване между цената на исковете и отнетото имущество. Народният представител, който последен взе думата и мисля, че каза много обективни неща, каза и още нещо. Никакъв страх няма от този закон, защото има дълги процеси, които обезценяват стойността на имуществото. Защо има разлика между претендирано и отнето имущество. Преди да бъде отнето, минава през три съдебни инстанции. Ако говорим за това, че процесите били прекалено дълго, това означава да се вземе и то от вас съвсем обратно решение. То е за ускорена конфискация, в резултат на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и незабавно да им отнемаме имуществото и да го продаваме, за да не се обезцянава то. Тогава това ще бъде драстично нарушение на техните права. Затова казвам, че има такава разлика. Затова има разминаване между цените на исковете и крайния резултат. Разминавато се дължи и на още една причина. 127 са спрени, защото чакат тълкувателно решение от Върховния касационен съд от 2018 г. Тези 127 дела засилват пасива", каза още Цацаров. Той се обърна към социалистите, че в доклада липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега. От БСП бяха недоволни, че в кориците му липсват данните за терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

"Моля, преценете, че промените в закона са във вашите ръце. Не мислете, че ако тази комисия се назначава от президента, който и да е той, ще има друг отчет", завърши Цацаров. 

"Продължава тенденцията, от първия ден, когато беше приет този закон, всички политически сили се обединиха около този закон. Единствените, които тогава не подкрепиха този закон, бяха колегите от БСП. Основното им искане беше да има такъв закон, а той да бъде придатък на президентската институция. Тогава се чудех лично за себе си, защо не обясниха защо в следващите две години. Ако колежката надникне, в арестите са най-големите български олигарси, с яхти, със замъци, друг е в Дубай, друг в Белград... Може би това е била целта на колегите тези хора за бъдат на сянка, под крило. Ако видите, всеки един от тези олигарси, е бил член на БКП. Там ги стягаше чепикът колегите. Когато говорим за една тераса и за милиарди, смъкнати от този народ, трябва да бъдем по-внимателни. В първите редове има приватизатори, нали знаете какво ще стане, ако се разследва криминаналната приватизация? Само БСП не подкрепи доклада с мотиви, които видяхте, нищо не запомнихте. Все повече кранчета се затварят", отговори й красноречиво и с типичния си плам