Цени на имотите в София по квартали

В един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на кв. м може да се различава с около 40%

В един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на кв. м може да се различава с около 40%

Собствениците на жилищни имоти в София все по-активно излизат на пазара на продажби в началото на 2017 г. По данни на АДРЕС, с около 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2016 г. Според консултантите, ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности , което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи.

"В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените , макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква ", казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС, цитиран от печалба. "Това е момент, в който много продавачи основателно решават да пристъпят към сделка , особено ако имат свободен имот или такъв, купен именно за инвестиция в даден етап в миналото ", казва Павлов.

По думите му, продавачите днес постъпват обмислено, проучвайки условията на пазара. "Тези, които искат да сключат сделка днес, знаят, че пазарът, освен активни купувачи, им предлага и добри финансови условия -. Улеснено кредитиране, ниски лихви по Кредити и депозити Платно Практика, настоящите условия са благоприятни за продажба - състояние, което няма как да бъде константно. В САЩ лихвите вече се покачват, твърде вероятно е скоро това да се усети и у нас ", допълва Павлов.

По данни на компанията, над 25% от продавачите имат за цел да излязат от вложена на предходен етап инвестиция . Делът им е значително по-нисък през 2016 г., когато повечето единични продавачи отлагаха продажбата в очакване на по-високи цени и притиснати от значителната конкуренция на новото строителство .

В същото време, купувачите на готово строителство бележат слаб спад в активността си спрямо първото тримесечие на 2016 г. "Времето на постоянен ръст в броя сделки и в цените , което се случваше до момента, е време на възстановяване, а не на балансиран и стабилен пазар. Днес виждаме равновесна точка. Част от купувачите, макар и заинтерсовани от сключване на сделка, действат по -бавно и много обмислено. Голяма част от тях се надяват, че новото строителство, което предстои да излезе, ще им предложи именно търсения имот ", казва Павлов. 

Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар , посочват експертите. С около 3-4% расте броят на сделките за нови апартаменти през тримесечието , в сравнение с последното на 2016 г., сочат данните на АДРЕС. Според консултантите, продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към

разположените в райони с изградена инфраструктура и добра транспортна комуникация . Сред най-желаните квартали остават източните и южните, централните райони на София, както и някои по-бюджетни локации, като Дружба и Люлин. Класацията за най-желани райони се води от Изгрев, Лозенец, Манастирски ливади, Гео Милев.

Без почти никакви промени са ценовите нива както в столицата , така и в страната. Колебанията са в рамките на 0.5% -1%, което не може да се определи като показателна тенденция - цените в София достигнаха равновесната си точка.

"Макар и стабилни, цените в града продължават да бъдат в изключително широки граници . Валидна е тенденцията, при която в един и същи квартал, дори на една и съща улица, цената на квадратен метър може да се различава с около 40% с тази на друг, сходен като характеристики имот. Това е знак, че пазарът, макар и стабилен, все още не е достигнал своята зрялост и има допълнителен потенциал за ръст в активността ", посочва Георги Павлов.