Цените на петрола се понижиха

Цените на петрола се понижиха днес в азиатската електронна търговия, но остават близко до равнищата от края на миналата седмица. Инвеститорите оценяват какво ще бъде търсенето на Китай на черно злато след
избухването на епидемията от новия коронавирус и анализират решението на основните производители на петрол да свият допълнително добива си, за да балансират пазарите, предаде "Ройтерс".

Котировките на петрола са се понижили с над 20 на сто от максималните си равнища от януари, след като разпространението на коронавируса удари търсенето в Китай, който е най-големият вносител на суровината в света.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, днес поевтиня до 53,63 долара за барел, което бе най-ниската му стойност от януари 2019 година, но след това се възстанови до 54,37 долара за барел, което бе спад с 10 цента спрямо закриването в петък.

Американският лек суров петрол понижи котировката си с 8 цента до 50,24 долара за барел, след като тя бе ударила дъно от 49,56 долара за барел в ранната азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.