Цените на петрола се понижиха днес

Цените на петрола се понижиха днес, след като бе отчетено увеличение на запасите на суров петрол и горива в САЩ. Това съживи опасенията от свръхпредлагане и свиващо се търсене в най-големия в света потребител на суровината заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня с 59 цента или с 1,4 на сто до 40,59 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи стойността си със 72 цента или с 1,9 на сто до 38,22 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

И двата основни сорта в понеделник поскъпнаха до тримесечни максимуми, но някои анализатори коментират, че повишението на петролния пазар е твърде голямо и е станало твърде бързо, защото пандемията от новия коронавирус продължава да се разпространява по света и някои страни отчитат максимума на броя на заразените.

Американските петролни запаси са нараснали през седмицата, приключила на 5 юни с 8,4 милиона барела, отчете Американският петролен институт, докато анализаторите, анкетирани от "Ройтерс", очакваха спад с 1,7 милиона барела.

Днес се очакват официалните данни на министерството на енергетиката на САЩ за петролните запаси на страната.