Централният съвет на евреите повдига сериозни обвинения срещу германската полиция

Обвинява органите на реда за нападението в Хале

Председателят на Централния съвет на евреите в Германия повдигна сериозни обвинения срещу полицията за нападението в Хале, провинция Саксония-Анхалт, съобщава националният ежедневник Die Welt. „Фактът, че синагогата в Хале не беше защитена от полицията на празник като Йом Кипур, е скандален", каза Йозеф Шустер. „Тази небрежност сега се връща по горчив начин.Само щастливите обстоятелства попречиха на клането. Бруталността на нападението надхвърля всичко, наблюдавано по-рано през последните години и е дълбок шок за всички евреи в Германия", цитира изданието думите на Шустер.

Той обвинява органите за сигурност в Саксония-Анхалт в сериозно пренебрежение. „Очевидно те не са разбрали предварително за ситуацията там", подчерта Шустер. За повечето синагоги е обичайно полицейско присъствие навръх празници като Йом Кипур. В Саксония-Анхалт това очевидно не е било спазено.
Заподозреният за нападението край синагогата в германския град Хале, е публикувал своеобразен „манифест“ по-рано в интернет. PDF документът съдържа снимки на оръжията и боеприпасите, използвани при нападението. Текстът съдържа и расистки коментари, съобщава телевизионният канал. Документът е бил създаден на 1 октомври.
В сряда бяха нападнати синагога и турски ресторант в Хале (федерална провинция Саксония-Анхалт), при което загинаха двама души. Полицията задържа един мъж.