ЦИК чака водачите на две листи да изберат от кой район да станат депутати

ЦИК определи избраните депутати в 45-ото Народно събрание. Това стана на заседанието на комисията, което се излъчва онлайн, предаде БГНЕС. Очаква се списъкът с 240-те народни представители да бъде готов в неделя, тъй като водачите на две листи трябва да изберат от кой район искат да станат депутати. Те имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от коя листа искат да останат избрани. От ЦИК обявиха, че срокът за това започва да тече от второто поред публикуване на решението на интернет страницата им.

Централната избирателна комисия на 9 април прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 26,18%. „Има такъв народ“ - 17,66%, БСП постига подкрепа от 15,01% , за Движението за права и свободи са гласували 10,51%. Коалицията „Демократична България“ има 9,45%, коалицията „Изправи се! Мутри вън!" постига резултат от 4,72%.

По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.