ЦИК: При гласуване с машини и бюлетини се съчетават недостатъците и на двата вота

Според Цветозар Томов проблемите, свързани с изборни измами, няма да се разрешат с машинното гласуване

Цветозар Томов

Цветозар Томов

Ако предложението за смесен вот мине в този му вид, по-добре да няма машини изобщо. Контролните разписки нямат защитата на бюлетината. Тя има уникален номер от печатницата на БНБ, хартията е по-плътна. Разписката е малка по обем. Когато се броят контролни разписки, имаше искане да се слагат и печати, както на бюлетините, това би било редно, но не е ясно как ще става. Това коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов в интервю за „Твоят ден”

"Има основания да се мисли, че се съчетават някои от недостатъците и на двата вота при смесено гласуване в една секция. Двете предимства на машнния вот са изключването на субективния фактор при броенето на бюлетините и невъзможността да има недействителни гласове. Когато искаме СИК да попълнят сумиран протокол от смесено гласуване, фактически премахваме да няма субективността при отчитане на гласове", заяви той.

По думите му донякъде излиза, че машината се превръща в принтер за бюлетина. "Едно е да се броят разписките, за да има контрол върху отчетения от машината резултат, друго е, ако изобщо не отчитаме по никакъв начин машинния протокол. Имали сме вече смесено гласуване и имаше проблем с оформянето на изборната документация и със събирането на данните от машинно и хартиено гласуване, когато се прави в една секция", категоричен е Томов. 

Според него проблемите, свързани с изборни измами, няма да се разрешат с машинното гласуване. "Хората, които се занимават с тази криминална дейност още не са свикнали с машинния вот и се затрудняват, но ще свикнат. Ние имаме проблем като общество. В някои секции възникват странни резултати с въвеждане на машините, но после пак се увеличиха. Подозренията за фалшификация чрез машинен вот са неоснователни, а и са пропагандни", подчерта говорителят на ЦИК. 

Томов потвърди, че системите за оптично сканиране набират популярност. "Те са надеждни и не променят навиците на избирателя. Освен това позволяват да се реализират предимствата на машинното гласуване. Защо ДПС досега не са дали такова предложение. В България не може да бъде въведено, ако не променим начина на маркиране на бюлетините - да се отбелязва просто точка. Скенерът не може да бъде лесно настроен да отчита нюанси на синьото и тогава може би ще се окаже възможно като подмениш химикалките в изборната стая, да направиш недействителни бюлетини. Освен това в Изборния кодекс има текст, който не позволява скенери да се интерпретират като машини за гласуване", обясни Томов.