Културата на Минеков: Аз съм първият министър, излязъл на протест срещу главния прокурор и съм много доволен

Снимка: Лъчезар ЛИСИЦОВ, flagman.bg

Снимка: Лъчезар ЛИСИЦОВ, flagman.bg

Светослав Пинтев

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков цъфна на протеста в София, където граждани искаха за пореден път оставката на главния прокурор Иван Гешев. И съвсем основателно я искаха.

Но един министър се излага зверски в тази поза. Или не?

"Тук съм, защото протестирам срещу този, който нападна държавата - г-н главния прокурор. Сега разбирам, че съм първият министър, излязъл на протест и съм много доволен от това", заяви Минеков пред Съдебната палата, цитиран от "Евроком"

Има и министри, които са граждани и е нормално да протестират, посочи той.

Отровни граждани и министри, бихме допълнили.

Минеков щедро раздаваше интервюта, като явно изобщо не му минава през акъла, че така изпълнителната власт се изправя срещу съдебната , че това е брутален акт -демонстрация на пропукването на държавността и националната сигурност, разлом с непредвидими последици и нормален министър не бива да го прави,

ако ще Гешев да е Велзевул

Минеков не се срамува, а се гордее, очевидно не му пука много за държавността, но той едва ли разбира какво прави.  Не е такъв човек. Да му имаш общата култура на министъра на културата. 

Един такъв акт чудесно илюстрира нивото на политическия ни и протестен елит. Този човек иска да закрива театри, защото не са на печалба по време на пандемия.

Но какъв да е един министър на културата в правителство на военни?

Във връзка с изпратеното до него писмо от ген. директор на БНТ Емил Кошлуков, Минеков споделил, че предстои да публикува своята позиция. Чакаме я с нетърпение. А също и официална позиция на Министерството, че Вежди Рашидов не е никакъв скулптор. Очаквахме я още в първия ден от възкачването на Минеков на културния Олимп.