Йордан Цонев: От 20 дни се правим на безсмъртни, нарушавайки основното човешко право - на живот

Можем да плодължим да работим дистанционно, няма нужда да се правим на герои, посочи още депутатът от ДПС

Йордан Цонев

Йордан Цонев

Парламентът трябва да спре да работи по начина, по който го прави сега. Ние предложихме да го правим от кабинетите си. Предложихме дистанционно работа, предложихме да гласуваме от кабинетите си. Това заяви от трибуната в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев, който само преди седмица демонстрираше взимане на причастие в пълен храм и от обща лъжичка, обяснявайки, че не се страхува от коронавируса.

По думите му основно човешко право е  правото на живот. "Пред него всички сме второстепенни", подчерта Цонев и допълни, че в момента те не гарантират нито правото на живот на народните представители, нито собствения си, нито този на близките си, защото не спазват наложените мерки.

"В момента заради пандемията, заради опасността за живота на хиляди, на стотици хиляди граждани по света, се суспендират временно основни човешки права. Правото на свободно движение, правото на свободно изразяване по определени теми. Правото на труд дори. Ако това е така, ние трябва да прогласим, че основна наша задача е да гарантираме правото на живот", допълни Цонев.

Според него правото на живот се гарантира като не го застрашаваш твърде. "Лекарите казват, че ние го застрашаваме", допълни още Цонев. По думите му от 20 дни депутатите се правят на безсмъртни.

"Българските граждани могат да имат права по всички въпроси с изключение на един - държавният бюджет. Какъв смисълът да дебатираме стотици предложение. Други носят отговорността, как се справят в ситуацията, какви мерки взимат и какъв е бюджетът. Ние сме тук, за да сме опозиция", заяви депутатът от ДПС.

"Колко от вас пътуваха до тук, поне сто, а другите граждани могат само в извънредни условия да напускат градовете. Ние можем да направим така, че да работи парламента в условията на тази криза и да изпълнява законодателната си функция по конкретните мерки", категоричен бе Цонев.

"Обръщам се с реверанс и поклон към медиците, към полицаите и към всички, които се стремят да спазват реда и се опитват да ограничат заразата. Искам да ви кажа, че ние ще продължим да работим, но няма да е правим на герои", подчерта Цонев.