Караянчева праща репортерите в бюфета и в "Клуба на народния представител" за срещи с депутатите

Цвета Караянчева

Цвета Караянчева

Разширяват частично достъпа на журналистите в сградата на бившия Партиен дом, където отскоро се помещава българският парламент.

От началото на новия пленарен сезон представителите на медиите работят по нови правила – следят заседанията единствено в специално оборудвано за целта помещение, а достъпът до кулоарите им е изцяло спрян. Единствената им възможност за среща или интервю с депутат минава през благоволението на пиара на съответната парламентарна група.

Това предизвика и голямо недоволство сред журналистите, които адресираха до председателя на парламента Цвета Караянчева и други институции две петиции, с искане нa по-добър достъп до народните представители, а от там и до по-добро отразяване на работата на законодателната институция. Ето защо днес ръководство на парламента обяви нещо като компромисно решение – пуска журналистите до т. нар. Клуб на народния представител, където депутатите традиционно пият сутрешното си кафе или пък закусват, обсъждайки с колегите си различни теми.

„Идеята на това разпределение не е била в никакъв случай да се ограничи достъпът на журналисти до източници. Очевидно обаче контактите ви с народните представители през пиарите на парламентарните групи, както аз призовах народните представители да бъдат отзивчиви към вашите обаждания и въпроси, явно не се получават. Последното, което можем да искаме е да пострада качеството на вашата работа“, заяви днес Караянчева.

„Нашето искане не е за това, а за достъп до място, където ще може да задаваме въпроси“, възпротивиха се журналистите.

„Нека да направим първо тази стъпка. Това е първа стъпка, продължаваме диалога“, отговори от своя страна председателската.