Цветанов обсъди с католическите свещеници в Раковски Закона за вероизповеданията (обновена)

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ участва в церемонията по откриването на новото крило на болницата в Раковски

снимка: пресцентър на ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва днес в церемонията по откриването на новото крило на МБАЛ „Раковски“. Заедно с него лентата преряза и кметът на Раковски и административен секретар на ГЕРБ-Пловдив област Павел Гуджеров. На събитието присъстваха също народните представители от ГЕРБ – Пловдив област Младен Шишков и ген. Константин Попов, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев, председателят на Общински съвет – Раковски Георги Лесов, зам.-кметове, общински съветници и кметове на населените места в общината. 

За реализиране на обекта правителството на Бойко Борисов отпусна 150 000 лв. целеви средства. Общата стойност на новото крило  е 550 000 лв., като 200 000 лв. от тях са от бюджета на община Раковски и 200 000 лв. от Търговското дружество на МБАЛ Раковски. В новото крило на здравното заведение ще се помещават детското отделение и административно - стопанският блок.

По време на откриването Цветан Цветанов подчерта, че няма по-ценно нещо от здравето и че новата придобивка ще даде допълнително спокойствие на жителите на града. „Опитът може и да е много важен за един управленец, но не бива да подценяваме и енергията на младите. Доказателство за това са кметът Павел Гуджеров и депутатът Младен Шишков. Те работят в интерес на гражданите и сме длъжни да ги подкрепим в тази тяхна благородна мисия“, посочи Цветанов.

Той разказа, че принос за построяването на новото крило на болницата в Раковски има и бившият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. „Когато Пьотеринг преди години представи своя книга в България, той ни помоли събраните средства от нея да отидат за католическа общност в страната. Ние насочихме тези средства към Раковски и те впоследствие бяха използвани, за да се даде старт на изграждането на това ново крило, което откриваме днес. Уверен съм, че бившият председател на ЕП днес е доволен от това наше решение“, сподели председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Както ни е известно заболеваемостта на населението непрекъснато расте. Това налага ежедневно да се насочват болни деца към други лечебни заведения. Затова чрез разширението на детското крило ще се намалят тези неудобства, ще осигурим добри условия за лечението на най-малките пациенти, както и ще бъдат изпълнени изискванията на Регионалната здравна инспекция“, каза при откриването кметът на Раковски Павел Гуджеров.

В южното крило на болницата е разположена  легловата база за детското отделение /4 болнични стаи с по 2 легла със санитарен възел/, както и стая за игра. В северното крило са разположени 4 бр. приемни лекарски кабинети. На втория етаж над детските болнични стаи ще бъде административният блок на болницата.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се по-късно тази вечер с католическите свещеници от община Раковски. Срещата се проведе в читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ в кв. „Генерал Николаево“ в Раковски, като на нея присъстваха и кметът на Раковски Павел Гуджеров и депутатът от ГЕРБ-Пловдив област Младен Шишков. 

Основна тема на разговора бе Законът за вероизповеданията. Цветанов увери присъстващите, че след като първоначалният вариант на законопроекта е създал притеснения сред вероизповеданията, са проведени допълнителни разговори и вече всички притеснения са изчистени. „Мога да ви уверя, че чужди граждани ще могат да осъществяват служение в България след като са изпратили уведомително писмо до Дирекция "Вероизповедания"“, каза той.

Цветан Цветанов обясни, че дарения ще могат да се правят както досега, защото такова е било желанието на всички вероизповедания в страната.

„Също така искам да ви уверя, че финансирането на вероизповеданията се запазва по същия ред. Всички промени, които правим, са само и единствено с цел да се избегне радикализацията“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и посочи, че проблем няма да има и с обучението на католическите свещеници в чужбина. Цветанов бе категоричен, че и протестантите ще могат да изповядват религията си без никакъв проблем.