Цветлин Йовчев: Радикализацията винаги започва с някаква лична криза

Ако човек реши да извърши атентат, се свързва с група и други хора, заяви бившият вътрешен министър

Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев

Бившият вътрешен министър и експерт по национална сигурност Цветлин Йовчев разкри пред бТВ, че е имало информация от партньорски служби преди години, които са предупредили, че много младежи се поддават на радикализация в цяла Европа. "Трябва да започнем една задълбочена дискусия, какви са реалните заплахи от радикалния ислям у нас", посочи Йовчев. „Радикализацията е един доста сложен процес, който винаги започва с някаква лична криза. Обикновено това са хора между 18 и 36 години. Личността започва да търси причини за това, че не може да се реализира и тя се търси в предпоставките извън себе си. Ислямът е идеология, която предлага лесно обяснение на света около нас и много кратък път, с който от неуспели се превръщаме в успели. Това става чрез приемане на религиозните модели и следва джихад“, обясни бившият вътрешен министър.

„Вече има ясни критерии, които показват, че човекът е бил оплетен“, коментира конкретния случай с ученика от Пловдив Йовчев. „За да се предотврати подобна радикализация, могат да се направят няколко неща. На първо място да се следят източниците на информация и по-специално салафитския ислям. Подобни източници на информация трябва да се поставят под контрол“, подчерта Йовчев.

„Отговорност за противодействие на тероризма има ДАНС. В Закона за СРС има описани способи, които са били актуални преди няколко години. Сега службите не са в състояние да се справят, тъй като се изисква по-нов метод на работа. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол, но трябва да се внимава да не се злоупотреби. Необходимо е държавата да инвестира в новите системи за контрол, които са изключително скъпи. Има технологии, които могат да забранят достъпа до такива сайтове от България“, подчерта Цветлин Йовчев.

По думите му са нужни три неща, за да се радикализира един човек: трябва да има радикална парадигма - социална мрежа - устойчиви социални връзки вътре. „Радикализацията в момента се извършва така, че не е нужен вербовчик. Това става чрез платформи в социалните мрежи, които дават достатьчно информация, че човек може сам да се радикализира. Ако човек реши да извърши атентат, се свързва с група и други хора“, обясни експертът.