Цветята на Херо Мустафа срещу призрака на Сталин и българските му последователи

И нашият "баща на нацията" Румен Радев никога не е изпращал цветя на мемориала, за да не го обвинят в предателство

посланик Херо Мустафа

посланик Херо Мустафа

Светослав Пинтев

Американският посланик в България Н.Пр. Херо Мустафа поднесе наскоро цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма в София, което беше символен жест, с много измерения. 

„Спазването на човешките права в настоящето е начин да се почете паметта на жертвите на комунизма и да се покаже, че уроците на тоталитарния режим не са забравени“, написаха от американското посолството София в коментар към снимките, които бяха пуснати във „Фейсбук“. 

Дали сме научили  уроците…Не съм много сигурен. Но с този жест посланик Херо Мустафа ни напомни, че призракът на Сталин, както го дефинира Жан-Пол Сартр,  и до днес витае над България, като приема различни форми, опитва се да прикрие чудовищната си същност. Той е заплаха за нас и сега, заплаха е и за утрешния ден на децата ни.

Напомни дори за това, че САЩ имат дял от вината за загробването на Източна Европа за половин век, но това е друга тема, която се нуждае от специално внимание.

Херо Мустафа направи към страната ни наистина 

символен жест, който говори много

Този акт на преклонение към трагедията на България към болката й, към първопричината за днешните ни беди, не беше направен от нито един от предшествениците й, които предпочитаха да не си усложняват живота с подобни импровизации. 

Но ние не можем да ги упрекнем, та нали имаме президент, „баща на нацията“, който също не го е правил. Не е изпращал цветя на мемориала, камо ли да ги постави лично, нито е почел честванията на жертвите в лагерите на смъртта у нас, не е изразил по никакъв начин позиция, че осъжда сталинисткия  терор, раздрал жестоко България чрез българските си маши.  Няма и как. 

Румен Радев добре разбира, че ще смачка така имиджа си на путинофил, ако се сбърка да изпрати и едно цветенце, че истеричните наши обожатели на „славния СССР“ , които са и  неуморни ратници за СССР -2,  ще го  обявят за предател на „светлия“ идеал, ще го подложат на сталинистка анатема. Да не говорим за опасенията, например 

какво ще каже Решетников?

Няма ли да го клъвне лошо „Двуглав орел“. 

Какво ще каже сам Самодържеца, за когото днес се изясни, че е изпратил поне 15 души от ГРУ да създадат терористичен лагер във Френските Алпи, откъдето са организирали и изпълнявали мокри поръчки из цяла Европа, както писа в. „Монд“.  Включително и в България.

Нищо ново под слънцето. Генерал Судоплатов също организира убийците на Сталин, раздаващи „неговото правосъдие“ по цял свят. А какво ли още крие т.нар. „Особый архив“ на Кремъл?

Поради неосталинисткото естество на режима в Москва днес е направо в сферата на фантастиката да очакваме от руския посланик да остави цветя на Мемориала на жертвите на комунизма. Предполагам, че Н.Пр. Макаров би предпочел по скоро да използва личния си пистолет „Макаров“ срещу себе си.

Но да се върнем на Херо Мустафа. Тази странна на пръв поглед дама ще се окаже с по-мъжествено сърце от много мъже. Може би, защото нейното семейство е 

жертва на един диктаторски режим

и тя добре знае крайната жестокост на подобен тип сатрапи, опакована в социалистически и комунистически идеологически целофани.

Както е известно, тя е родена в Ербил, Ирак, в семейство на кюрди, а като съвсем малка живее две години в бежански лагер в Иран. 

Арабската партия БААС, която вече управлява по време на нейното раждане през 1973 г, е социалистическа партия, която постулирала, че социализмът е необходимост, която произтича от дълбините на арабския национализъм. Вероятно затова на нея бързо и стана ясно 

какви плодове дава днес това смешение и у нас

Посланик Мустафа обяви, че САЩ имат готовност да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства в речта си пред Атлантическия клуб в София. По думите й, Вашингтон ще използва активно инструменти, „които имат зъби” - например раздел 7031C от американската Разпоредба за правата на човека и противодействие на клептокрацията.  Амин, дай, Боже!  Възможности действително не липсват, стига да имат желание да се занимават с нас.

Американското законодателство казва така: „В случаи, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранните служители са били замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства не могат да влизат в Съединените щати”.

„Подобни твърди мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", каза тя и повтори, че независимите медии са задължително условие за развитието на една силна демокрация. А тя е пък задължително условие да прогоним призрака на Сталин.