Цяла печена патица с пюре от цвекло

Време за приготвяне: 120 мин

Съставки
за  4 порции

2.2 кг охладена цяла патица
1 морков
лук
500 - 600 г картофи
500 г червено цвекло
125 г масло
60 мл прясно мляко
1 стрък мащерка
1 стрък розмарин
100 мл бира
200 - 300 мл зеленчуков бульон
сол
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне

Овкусяваме патицата със сол, черен и червен пипер, мащерка и розмарин. Намазваме я цялата обилно с масло. Слагаме я в подходящ съд за печене и около нея нареждаме нарязаните на едро морков и лук. Наливаме бирата и бульона, така че да покрият дъното поне 2 пръста. Слагаме алуминиево фолио и печем 90 мин в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 15-20 мин до хващане на златист загар.

Междувременно приготвяме пюрето, като сваряваме цвеклото и картофите. Намачкваме ги и добавяме затопленото мляко и останалото масло. Разбъркваме добре. Подправяме със сол и поднасяме като гарнитура към изпечената патица.

https://gotvi.lidl.bg