Туристи ще съдят елитен австрийски курорт, таен развъдник на коронавируса

Ишгъл е бил истински инкубатор на вируса, медиите започнаха да наричат курорта „тайният развъдник на вируса“

Повече от 5000 души са се регистрирали в австрийска организация за защита на потребителите, която иска да предприеме юридически действия срещу австрийската федерална провинция Тирол заради разпространението на коронавируса, съобщи Еуронюз, цитиран от БГНЕС.

Според австрийските и швейцарските медии полицията е представила междинен доклад от приблизително 1000 страници за горещата точка на разпространението на вируса – Ишгъл. След като се разбра, че в Ишгъл е бил истински инкубатор на вируса, медиите започнаха да наричат курорта „тайният развъдник на вируса“.

От регистрираните от Асоциацията за защита на потребителите (VSV) 3680 са от Германия, 526 от Холандия, 152 от Великобритания и 133 от Швейцария. 75 процента от оплакванията засягат ски курорта Ишгъл. Според председателя на VSV Петер Колба 25 души са загинали след инфекция със SARS-CoV-2 в Тирол.

По същество въпросът е, че властите не са реагирали навреме, след като наред с други неща официалните агенции в Исландия обърнаха внимание на случаите на COVID-19, привнесени там от Ишгъл.

Après-ski bar Kitzloch и други хотели в Ишгъл бяха затворени дни след първите съобщения. Освен това понякога там са тествани само болни хора, а не всички.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц всъщност иска да сатртира отново туризма възможно най-скоро, тъй като страната му се справи добре с кризата с коронавируса.