Турски кораб започва сондажи за нефт в Черно море

Проучванията ще започнат в морския участък "Туна – 1" край бреговете на Ерегли

Турският сондажен кораб "Фатих" ще започне проучвания за нефт в Черно море на 15 юни, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Това ще бъде първото дълбоководно проучване за "черно злато" на кораба в Черно море.

В пристанището в Трабзон, където съдът се намира от 1 юни, се довършва подготовката му и се монтира отново сондажната му кула, която беше демонтирана при преминаването на кораба през Босфора.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез съобщи, че проучванията ще започнат в морския участък "Туна – 1" край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак. Дълбочината на сондажите ще бъде около 2 км под морското равнище.

След завършване на работата си в Средиземно море, корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище "Хайдарпаша". 

В Средиземно море "Фатих" проведе 4 сондажа в продължение на 2 години. След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред пет кораба от шесто сондажно поколение, отбелязва БНР.