Анкара изпраща сирийски бунтовници да подкрепят Азербайджан

Това съобщават за агенция "Ройтерс" двама сирийски бойци

Анкара изпраща сирийски бунтовници, за да подкрепят Азербайджан в задълбочаващия се конфликт с Армения. Това съобщават за агенция "Ройтерс" двама сирийски бойци ден и половина след като се възобновиха сраженията в Нагорни Карабах - най-ожесточените между Армения и Азербайджан от години. Цитирани са и други бунтовници, според които изпращаните в момента са стотици.

Твърденията, които "Ройтерс" все още не може да потвърди, дойдоха първо от арменските институции, а Азербайджан отрича. Бойците не пожелават да разкрият имената си заради деликатността на темата.

"Не исках да ходя, но нямам никакви пари. Животът е много тежжък," казва един от бойците, сражавали се в Сирия за "Ахрар аш Шам", група, подкрепяна от Турция. И двамата мъже обясняват, че командирите на бригадата им в Сирия казват, че те биха могли да получават 1500 долара месечно, а такава заплата би била значителна сума за Сирия, чиято икономика рухва.

Азербайджан и Либия

Не може да се потвърди и броят на изпратените наемници, преди това сражавали се в полза на турските интереси в конфликта в Сирия. Ереван говори за 4000 души, но това би било два пъти повече, отколкото бяха според някои данни първоначално изпратените в Либия в началото на годината.

Общото между информацията на "Ройтерс" и либийския случай би било, че и в Либия сирийските наемници са мотивирани със значително по-високо възнаграждение за месец, отколкоо получаваното в Сирия. В Либия се стигна и до сблъсъци на сирийци, сражаващи се за Турция, с изпратени от Русия. В карабахския конфликт Армения се смята за по-близикя съюзник на Русия.

Един от двамата бойци, който е от свързаната със Сирийската национална армия (опозиционна група, подкрепяна от Турция) "Джейш ан Нукба", твърди, че му е съобщено за близо 1000 сирийци, които ще бъдат изпратени в Азербайджан. Други бойци, които също отказват да се споменават имената им, говорят за между 700 и 1000 бойци.

"Да се сложи край на окупацията"

Турция не коментира в първите часове след информацията, но Азербайджан ѝ е близък съюзник. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, освен че обеща помощ, поиска да се сложи край на "окупацията на Нагорни Карабах" от Армения, за да се възстанови мирът в региона. Ердоган също така обвини Минската група в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че 30 години не е могла да разреши въпроса.

Минската група, създадена през 1992 г. в опит за решаване на нагорно-карабахския конфликт, включва Русия, САЩ и Франция като съпредседатели. В нея обаче, освен двете страни в конфликт, са и редица други държави, сред кото няколко от ЕС, Беларус и Турция.