Турция прекрати сделката за хеликоптери с Италия заради остри думи на Драги

Марио Драги

Марио Драги

Турските власти прекратиха сделка за закупуване на учебни хеликоптери за техните ВВС от италианския военно-промишлен консорциум „Леонардо“. Както вестник La Repubblica пише в неделя, съответният договор на стойност 70 милиона евро е трябвало да бъде подписан в понеделник, но турската страна е обявила преждевременно отлагане на фона на изявленията на италианския премиер Марио Драги за турския президент Реджеп Тайип Ердоган от последната седмица, предават TACC и Агенция "Фокус".

Според вестника цялата сделка, в резултат на която машините AW169 е трябвало да заменят старите Agusta-Bell 206, може да доведе до загуба за италианската страна в размер на 150 млн. евро. La Repubblica твърди, че други обсъждани икономически договори, включително в енергийния сектор, също са били застрашени. Според изданието по този начин Анкара се опитва да окаже натиск върху Рим, за да получи официално извинение.

По време на пресконференция в четвъртък Драги разкритикува турския президент за инцидента с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (станал известен като "Дивангейт") и в този контекст го нарече "диктатор".

Това веднага бе последвано от извикване на италианския посланик в Анкара. Няколко турски министри осъдиха изявленията на Драги. По-специално, според италианските медии, турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк посочи, че „Италия, където е роден фашизмът, не може да дава уроци по демокрация“.

Обемът на търговията между Италия и Турция преди пандемията достигна 17 млрд. евро. В Турция работят почти 1500 италиански компании.