Туск и Джонсър обсъждат през смях сделката за Брекзит

снимка: ЕРА/БГНЕС

Борис Джонсън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха среща в Биариц на Г-7, като пред репортерите изглеждаха като двама стари приятели, които си разказват вицове и се скъсват от смях. А не като двама безкомпромисни политици, които се пазарят твърдо за разлика от 30 милиарда паунда.

През такива фази преминаха преговорите Джонсън - Туск в Биариц. Поне пред журналистите, съобщава Канал 3.

“Смятам, че в момента има реален шанс да постигнем сделка, но докато достигнем съгласие сме длъжни да се подготвим да излезем (от ЕС) без сделка. Но все пак шансовете за сделка растат“, заяви британския премиер.

По информация на служител в ЕС срещата между Туск и Джонсън не е била ползотворна, защото не са постигнали съгласие.

"Премиерът Джонсън и председателят Туск обсъдиха ситуацията около Брекзит. На практика няма напредък. Страните се договориха да продължат контактите, по-специално в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН през септември", каза той.

Туск каза пред репортери в събота, че ЕС е отворен за всяка форма на сътрудничество с британския премиер за Брекзит, с изключение на оттегляне без споразумение. Ръководителят на Европейския съвет подчерта, че е готов да обсъди всякакви идеи на Джонсън, приемливи за страните от ЕС, включително по основния проблем с Брекзит - режимът на граничния контрол между Ирландия, останала в ЕС и напускащата общността в рамките на Обединеното кралство Северна Ирландия. Джонсън настоява за изменения на тази клауза на споразумението за Брекзит, договорено с ЕС, но Брюксел продължава да настоява, че този документ не подлежи на преразглеждане и може да се обсъжда само неговото тълкуване.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че Брекзит без сделка би имало само по вина на Великобритания, не на ЕС.

Служител на френското президентство добави, че Брекзит без сделка няма да освободи Лондон от задълженията му към съюза.

"Няма вълшебен свят, в който неустойката просто престава да съществува“, заяви той. 

Ако Великобритания не плати неустойката, тя ще бъде прехвърлена към външният дълг на страната, твърди източник, близък до Макрон.