Учени бият тревога: Ковид води до психични разстройства при 1/3 от оздравелите

Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с неврологично или психическо разстройство до шест месеца след възстановяването си, сочи проучване сред над 230 000 предимно американски пациенти. Това предполага, че пандемията може да доведе до вълна от психични и неврологични проблеми сред хората, прекарали болестта, заявиха учени.

Изследователи, провели анализа, казват, че не е ясно как вирусът е свързан с психиатрични състояния като постоянна тревожност и депресия, но че това са най-честите диагнози сред 14-те разстройства, които са анализирани, пише БГНЕС.

Случаите на инсулт, деменция и други неврологични разстройства след COVID-19 са по-редки, казват изследователите, но все още са значителни, особено при тези, които са прекарали заболяването в по-тежка форма.

„Нашите резултати показват, че мозъчните заболявания и психиатричните разстройства са по-чести след преболедуване на COVID-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции“, каза Макс Таке, психиатър от британския Оксфордски университет, който е ръководител на изследването.

Изследването не е в състояние да определи биологичните или психологическите механизми с точност, каза той, но са необходими спешни изследвания, за да бъдат те идентифицирани.

Предишно проучване на същите изследователи установи миналата година, че 20% от оцелелите от COVID-19 са били диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на три месеца след излекуването си.

Новите открития, публикувани в списание „Lancet Psychiatry”, анализират здравните досиета на 236 379 пациенти с COVID-19, предимно от Съединените щати, и установяват, че 34% са били диагностицирани с неврологични или психични заболявания.