Папагалите разбират теорията на вероятностите, ползват статистически данни

Дали Поли иска бисквитка? Това зависи от данните, с които тя разполага. Папагалите могат да се научат да правят своите избори на базата на вероятностите, което ги превръща в първото животно, настрана от хората и маймуните, което използва статистически данни, за да направлява решенията си, според ново проучване, предава AFP.

Експерти по дивата природа научили шест папагала Кеа, големи птици от Нова Зеландия, известни със своя интелект, да играят вариация на игра, създадена да тества дали те разбират от статистически данни.

Птиците били тренирани да асоциират черни жетони с храна и оранжеви с нищо. По време на първите тестове, те използвали своите клюнове, за да вземат черните жетони, за което им се давало лакомство.

След това учените поставили жетоните накуп в прозрачни буркани, в които имало случайно количество оранжеви и черни такива. Те взели по един черен и оранжев тоекн във всяка ръка и дали на папагалите да избират.

Птиците можели да видят как учените бъркат в бурканите и почти винаги избирали предложената им ръка, която по-рано видели в буркан с повече черни жетони. При това те демонстрирали и ясна преференция към тези учени, които били по-склонни да вземат черни жетони.

„Винаги сме знаели, че те са доста умни, така че не се учудихме много да научим, че разбират и теорията на вероятностите“, казва Амалия Бастос от Университета в Оукланд.