Учени предупреждават: Екстремно зимно време скоро ще властва в много райони на света

Голяма част от света може да бъде обхваната от особено интензивно зимно време през следващите седмици, според проучване, току-що публикувано в Journal of Geophysical Research.

Изследователите съобщават, че голямо метеорологично събитие се случва високо в небето над Северния полюс.

Очаква се това внезапно стратосферно затопляне (SSW) да се случи в началото на януари 2021 г. Какво точно означава това? Стратосферата на Земята е слой от атмосферата, разположен на около 10 до 50 км. над земята. Учените смятат, че случването на SSW е сред най-екстремните атмосферни явления. Това обикновено води до повишаване на атмосферната температура от около 50 градуса по Целзий само за няколко дни.

Известно е, че впоследствие SSW произвеждат периоди на екстремно студено време и силни снежни бури. Съвсем наскоро SSW през 2018 г., наречено „Звярът от Изток“, донесе обилен снеговалеж в Обединеното кралство, Ирландия и голяма част от Европа.

Ако този горещ въздух в стратосферата се гмурне надолу и се насочи към повърхността на планетата, предизвиква изключително ниски температури в Европа и Северна Азия. Кога това се случва сроковете могат да варират значително. Понякога на горещия въздух му отнема седмици, за да достигне повърхността, но в други случаи той пристига в рамките на няколко дни.

Изследователите са анализирали 40 предишни SSW в Югозападна Южна Африка, които са се случвали през последните 60 години. Екипът разработи и начин за проследяване на сигнала на SSW надолу от небето към повърхността.

Авторите на изследването казват, че региони като Сибир и северозападна Европа са изложени на повишен риск от екстремно зимно време и снежни бури през следващите седмици.

„Въпреки че екстремното студено метеорологично събитие не е сигурно, около две трети от SSW оказват значително влияние върху времето на земната повърхност. Нещо повече, днешното SSW е от потенциално най-опасния вид, където полярният вихър се разделя на два по-малки „детски“ вихри “, казва водещ автор на изследването д-р Ричард Хол от Университета в Бристол-

„Екстремното студено време, което тези полярни вихрови аномалии носят, е ярко напомняне за това колко внезапно може да се обърне нашето време. Дори когато климатичните промени затоплят нашата планета, тези събития пак ще се случват, което означава, че трябва да бъдем приспособими към все по- екстремни температурни граници “, добавя Дан Мичъл от Бристол, преподавател по атмосферни науки.

„Нашето проучване за първи път определя количествените вероятности кога бихме могли да очакваме екстремни повърхностни метеорологични условия след внезапно стратосферно затопляне (SSW). Те варират в широки граници, но важно е, че въздействията се появяват по-бързо и по-силно след събития, при които стратосферният полярен вихър се разделя на две, както се предвижда в разгръщащото се в момента събитие. Въпреки този напредък остават много въпроси относно механизмите, причиняващи тези драматични събития, и как те могат да повлияят на повърхността, така че това е вълнуваща и важна област за бъдещи изследвания “, заключава съавторът на изследването д-р Уилям Севиор от Университета в Ексетър