Учени произведоха първата водка от ръж, добита край Чернобил

Две от най-добрите лаборатории в света са я изследвали за радиоактивност и не са открили нищо

Първата в света водка, направена изцяло от продукти, отгледани в ограничената зона около атомната централа „Чернобил“, вече е факт, предаде Би Би Си и БНР. Екип британски учени, съвместно с украински агрономи, са дестилирали алкохолното питие от ръж и вода, добити от изоставената зона около авариралата през 1986 г. централа. Водката се нарича „Атомик“, но изобщо не е радиоактивна, обяснява професор Джим Смит: „Не е по-радиоактивна от всяка друга водка. Проверихме. Две от най-добрите лаборатории в света я изследваха за радиоактивност и не откриха нищо“.

Според украинския агроном доктор Генади Лаптев, получената чиста водка показва, че земята около Чернобил се е възстановила и пак може да се използва за земеделие.

„Това означава, че не трябва да изоставяме земята, а да я използваме за различни неща и да произведем нещо напълно чисто от радиация“, посочва агронимът.

Засега е произведена само една бутилка, но екипът се надява продуктът да се продава добре, а всички приходи ще отидат за подпомагане на украинските общини, които все още не могат да се възстановят икономически от най-пагубния ядрен инцидент в света.