Учени разработват ваксина срещу Covid в тютюневи листа

Учени в Тайланд разработват ваксина на растителна основа, скрита в тютюневи листа. Тестването на ваксината е започнало през 2020 г., като следващият кръг от изпитвания върху хора трябва да се проведе през пролетта.

За целта учените използват специален сорт австралийски тютюн с ниско съдържание на никотин. Той е по-различен от вида, използван в цигарите. Предимство е бързият растеж на растенията на този сорт тютюн, който може да се превърне от семе във „ваксина“ само за един месец, а технологията му е много адаптивна.

„Отнема ни само 10 дни, за да произведем прототип и... не повече от три седмици, за да тестваме дали този прототип работи или не“, казва д-р Сутира Тайчахунавудх, главен изпълнителен директор на Baiya Phytopharm.

"В момента работим по щама Омикрон. Имаме прототипа и го тестваме в момента."

Събраните листа се използват като основа за полагането на протеини, които имитират коронавируса. Листата се смесват и протеинът се екстрахира. Когато получената ваксина се инжектира в хората, тя стимулира антитела, които телата ни могат да използват за борба с истинския вирус в бъдеще.

Очаква се ваксината да бъде разрешена за употреба най-рано в края на 2022 г.

„Омикрон няма да е последният щам на коронавирус. Ще има толкова много нововъзникващи заболявания, че ако можем сами да разработим ваксината, тогава не е нужно да разчитаме на ваксини от други страни“, обясни главният изпълнителен директор.

Ползата от тютюневите растения, особено за страните с ниски доходи, е, че могат да се отглеждат почти навсякъде по света.

Клиничните изпитвания все още продължават. Лабораторията се намира в Банкок, в строго контролирана и наблюдавана среда, а изследователите са облечени в защитно облекло. Съоръжението е разположено в университета Чулалонгкорн, и е първото по рода си в Азия, което произвежда „тютюневи“ ваксини.

Ако ваксината се окаже ефективна, създателите й планират да произвеждат по 60 милиона дози годишно. В началото на декември канадският разработчик на лекарства Medicago заяви, че неговата ваксина на растителна основа срещу Covid, подобрен от GlaxoSmithKline, е бил 75,3% ефективен срещу Делта варианта на вируса в проучване на късен етап.

Общият процент на ефикасност на ваксината срещу всички варианти на коронавируса е около 71%. Изключение прави Омикрон, тъй като проучването е правено преди щамът да се появи.

Тайландската растителна ваксина има още два етапа на изпитвания преди да получи одобрение от националния регулатор. Това е единственият шанс за страни като Тайланд да разработят свои собствени лекарства в борбата със смъртоносните болести.