Удължават епидемичната обстановка до 31 март 2022

Удължението се счита от 1 декември т.г.

Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров

Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 март 2022 г. Това става с решение на Министерски съвет. Удължаването се счита от 1 декември, когато изтича предишното решение, и ще важи до 31 март 2022 г.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население, като в 8 области показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население, пише в мотивите на решението. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

В решението е записано, че трябва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.