УЕФА отне от Русия втори финал за европейска купа

Европейската футболна асоциация УЕФА отне домакинството на Русия на мача за Суперкупата на Европа през 2023 г. Двубоят между победителите в Шампионската лига и Лига Европа през настоящия сезон трябваше да се проведе на ст. "Ак Барс Арена" в Казан на 16 август. Вместо това носителят на трофея ще бъде излъчен в Гърция - на ст. "Георгиос Караискакис" в атинското предградие Пирея, пише "Сега".

Решението беше взето на вчерашното заседание на изпълнителния комитет на континенталната федерация в Нион (Швейцария). То идва като допълнение на санкциите срещу Москва заради продължаващата вече почти една година война в Украйна.

Това е второ лишаване от домакинство на руската страна за голям европейски футболен мач. През май 2022 г. финалът в Шампионската лига трябваше да се играе на ст. "Газпром Арена" в Санкт Петербург, но ден след нахлуването на руската армия на украинска територия на 24 февруари беше преместен на "Стад дьо Франс" в Париж.

Също така по препоръка на МОК, тогава УЕФА извади всички клубни и национални отбори на Русия от своите турнири. Наказанието беше потвърдено от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, в резултат на което "сборная" бе лишена от правото да участва в плейофите за Мондиал `22 в Катар и ще пропусне квалификациите за Евро `24 в Германия.

През тази седмица бяха проведени разговори между представители на руския футболен съюз (РФС) и континенталната федерация за евентуално и постепенно връщане на страната поне в клубните турнири, но УЕФА отхвърли такава възможност на този етап. Очаква се през февруари да има нова среща между работните групи. Същевременно РФС започна да обмисля отказване от членството си в европейската централа и преместване в азиатската федерация (AFC), но засега процесът е замразен.

Паралелно с това Международният олимпийски комитет предупреди, че правителствата не може и не бива да се месят в работата на спортните организации. Изявлението дойде като отговор на апела на украинския президент Володимир Зеленски към неговия френски колега Еманюел Макрон да гарантира, че руски и беларуски спортисти няма да участват на олимпийските игри в Париж 2024.

"Нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да участва в състезания само заради своя паспорт. Що се отнася до спортистите с руски или беларуски паспорти, огромното мнозинство от участниците в изпълнителния комитет на МОК се обединиха около следното: трябва да се уважават правата на всички спортисти, без дискриминация и в съответствие с Олимпийската харта. Правителствата не трябва да решават кои спортисти могат и кои не могат да се състезават", заявиха от олимпийската централа в Лозана.

От МОК също така призоваха спортните федерации да обмислят възможността за допускане на руски и беларуски състезатели, които не участват активно в подкрепата на т. нар. "специална военна операция" в Украйна.

"Спортистите ще се състезават с неутрален статут и по никакъв начин няма да представляват своята държава или друга организация в своята страна. Само спортисти, които напълно съблюдават Олимпийската харта, могат да се състезават. Това означава, че първо, само онези, които не се противопоставят на мироопазващата мисия на МОК чрез активна подкрепа на войната в Украйна, могат да се състезават, и второ, само онези спортисти, които напълно спазват световния антидопингов кодекс и всички съответни антидопингови правила и наредби", се казва в изявлението.