Указът на Путин срещу неприятелските държави е просто фейк

 „Да бъде ограничено (при необходимост до пълна забрана) сключването на договори от дипломатическите представителства и консулските учреждения с държавни органи, учреждения и отделни граждани на държави, извършващи неприятелски действия спрямо Руската федерация, с руски граждани или юридически лица, на чието основание биха могли да възникнат трудови отношения с физически лица, намиращи се на територията на Руската федерация.“ Това се казва в Указ на президента Владимир Путин, издаден наскоро в Русия.

С повече усилия разбираме, че „творците“ на указа са руски дипломати, чиято цел е била да отговорят с разписаните в указа забрани на вълната от експулсиране на руски шпиони, действали под прикритието на дипломати в редица европейски държави и в САЩ. И тъй като руското правителство няма как да обвини в шпионаж и да прогони толкова много дипломати от различни държави, колкото му се иска, е предприет този половинчат и спорен ход.

Указът на Путин „За прилагане на мерки за въздействие (противодействие) срещу неприятелски действия на чужди държави“, подписан в края на април т. г. е толкова бюрократично усукан, куцащ и пълен с повтарящи се думи, че би трябвало да бъде четен с помощта на специалисти. Нещо повече - в известен смисъл е и фейк, защото практическото му приложение е спорно.

Близо три седмици прогресивното човечество с тревожен трепет очакваше списъка на новите „неприятелски“ държави, който предстоеше да бъде обявен от руското Министерство на външните работи. Най-сетне и в България си отдъхнахме: само САЩ и Чехия бяха удостоени с честта да бъдат наречени „неприятелски“ спрямо Руската федерация държави, въпреки опитите на русофилски издания, партии и „неправителствени“ организации да насаждат мнима тревога, че може би и България ще влезе в този „черен“ списък.

Освен това ограниченията, въведени с указа на Путин, едва ли ще  попречат на американското и на чешкото посолство в Русия да наемат за шофьори, хигиенисти, готвачи или градинари определен брой руски граждани. В крайна сметка самите дипломати биха могли да подстригват розите, да чистят басейна или да карат служебните си автомобили. Нищо че ще бъдат ощетени десетките руски граждани, които ще загубят високите възнаграждения, получавани като  дипломати.

Няма съмнение обаче, че мерките, предприети от режима на Путин, не могат да възстановят загубите, нанесени му от категоричните стъпки на чешката държава. Чехия изгони 18 шпионстващи дипломати, забрани на „Росатом“ да участва в конкурса за строителството на атомната централа в Дуковани и съкрати щата на руското посолство в Прага до 7 (седем!) дипломати и 25 административно-технически служители. Колкото са чешките дипломати и служители в Москва.

Нещо повече, след като строго размаха тоягата пред лицето на съюзници от НАТО и ЕС, руската страна показа и моркова. Прессекретарят на Путин, рижият „красавец“ др. Дима Песков напомни, че „Москва подчертава готовността си за диалог със Запада", очевидно осъзнавайки, че ако кремълският режим продължи да разширява списъка на официалните си „неприятели“, възниква риск кръгът на путинските другари да се затвори около диктаторските групички в Северна Корея, Беларус, Таджикистан, Венецуела и Науру.