Две хипотези до поемането на поста от Иван Гешев като главен прокурор

Указът на Радев за назначаването му излиза утре в "Държавен вестник"

Иван Гешев

Иван Гешев

Уĸaз 273 нa пpeзидeнтa Румен Радев зa нaзнaчaвaнeтo нa Ивaн Гeшeв зa глaвeн пpoĸypop нa Бългapия излизa в yтpeшния бpoй нa „Дъpжaвeн вecтниĸ“. Съдъpжaниeтo му e пyблиĸyвaнo нa интернет cтpaницaтa нa пapлaмeнтa. 

Указът влиза в сила от датата на издаването му - 26 ноември. 

Оттук нататък до поемането на поста от Иван Гешев има две хипотези: 

- Първата е, че това ще стане в началото на януари 2020 г., когато изтича мандатът на настоящия обвинител № 1 Сотир Цацаров. 

- При втората Сотир Цацаров може междувременно да бъде избран за председател на КПКОНПИ. Тогава той трябва да подаде оставка, която да бъде приета от ВСС и изпратена на президента за издаване на указ за освобождаването му. След това Иван Гешев може предсрочно да положи клетва като главен прокурор. 

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента ще изслуша настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и опонента му Симеон Найденов от "ВОЛЯ" - кандидати за шеф на КПКОНПИ, на 3 декември 2019 г. от 9.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание, припомня "Правен свят". 

Двамата бяха номинирани за длъжността на 19 ноември. Тогава ГЕРБ, Атака и "Обединени патриоти", които номинираха Цацаров, подчертаха, че Антикорупционният орган има нужда "точно от лице като него", определяйки го като "дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите". Ден по-късно, Цацаров получи подкрепа и от членове на опозицията в лицето на БСП. 

Цацаров и Найденов вече депозираха концепциите си за бъдещото управление на Антикорупционния орган, като в тази на главния прокурор отчетливо се залага на повече прагматизъм и по-малко теоретични постановки.
 
Сред идеите на главния прокурор за управление на КПКОНПИ е увеличаване на щатовете за служителите за борба с корупцията по високите етажи на властта, популяризиране на институцията, уреждане на проблема със сградния фонд, както и по-ясни и разбираеми критерии за попълване на изискуемите декларации. Цацаров пише още, че ще се стреми към повече контрол и по-чести и ефективни тестове за интегритет на служителите в Антикорупционния орган. 

Процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ започна на 6 ноември тази година.