Украинското разузнаване: Нахлуването на Русия от Беларус - психологическа операция на Кремъл

Постоянното повдигане на темата за нападение срещу Украйна от територията на Беларус е "информационна и психологическа операция" на Русия. Това заяви Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната

Концептуално това е руската ИПСО, посочи Юсов в рамките на коментар по национална телевизия, пише news.bg. Разузнаването използва терминът ИПСО като информационно-психологическа операция от страна на противника. В тази война и двете страни говорят за такива операции.

"Разбира се, знаем всичко за диктатора Лукашенко и режима в Беларус. Но има и обективни неща: броят на войските, готовността на силите и други неща, които ни позволяват да кажем, че днес няма заплаха от пълномащабна сухопътна операция от беларуска страна или от участие в нея от руска страна", посочи Андрей Юсов.

Според Юсов в интерес на Путин и Руската федерация е да "разбутват темата" с Беларус периодично. Но и Лукашенко не се вживява много в тази роля, казва той: "Видяхме как наскоро по време на среща той водеше Лавров за носа и от една страна му казваше колко много обича Путин, а след това, че не вижда заплаха от страна на Украйна и че Украйна се държи. Тоест Лукашенко не иска да предприема самоубийствени действия."

Потенциалната опасност от настъпление на руски войски от Беларус по посока на Киев се обсъжда от много военни експерти през последните седмици и месеци. В последните си доклади авторитетният Американски институт за военни изследвания оценява вероятността за реализиране на подобен сценарий като малка, но не я изключва напълно.

И по-рано представители на украинското и западното разузнаване съобщиха, че не са забелязали признаци за формиране на ударни групи на територията на Беларус.

BBC припомня и думите на известния полски военен експерт генерал Валдемар Скржичак също заяви, че не вярва беларуската армия да се включи във войната срещу Украйна, макар и да не е изключена помощна офанзива от територията на Беларус.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник. На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.