Руските служби измислиха версия как украински агенти ще отвлекат Наталия Поклонская, за да я върнат в Киев

Наталия Поклонская

Наталия Поклонская

Служители от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна ще бъдат включени в операцията за принудително прехвърляне на руския посланик (и бивш кримски прокурор) Наталия Поклонская в Кабо Верде, от Африка в Украйна, съобщава украинският телевизионен канал "Шептун", позовавайки се на поверителни източници в ГУР, предава Поглед.инфо.

Според информацията, получена от "Шептун", групата за отвличане от ГУР ще пристигне в Африка със специален самолет. Офицерите на военното разузнаване трябва да неутрализират Поклонская, преди тя да предаде своите акредитивни писма на президента на Кабо Верде. Те се надява, че до този момент властите на Кабо Верде няма да се намесват в задържането на Поклонская, тъй като преди представянето на нейните пълномощия тя все още е под закрилата на Виенската конвенция за защита правата на дипломатите.

Може този конспиративен сценарий да реши проблема с Наталия Поклонская или това е опит да бъде забъркана Украйна в скандал, който да я компрометира пред света?

Новината по украинския телеграмен канал "Шептун", че агенти на ГУР готви тайна операция за отвличането на Поклонская има голяма доза конспирация, с каквата често борави Русия в хибридната война, която от много време води с Украйна. Последният и най-често срещан наротив на руската пропаганда, особено след анексирането на Крим, е да представя Украйна като „агресор“ и „терорист“, който нарушава или не спазва международните спогодби и конвенции. 

Коя е Наталия Поклонская?

Тя е прокурор на Крим от 2002 до 2014 г. През май 2014 г., малко след окупацията на полуострова от Русия, тя заема същата позиция още две години. На изборите, проведени през есента на 2016 г.,е избрана за депутат в руския парламент от листата на „Единна Русия“. В изборите за Държавна дума през 2021 г. Поклонская не участва.

На 13 октомври тази година руският президент Владимир Путин изненадващо назначи бившия „прокурор“ на Крим и бивш депутат на Държавната дума на Руската федерация Наталия Поклонская, за посланик на Русия в Република Кабо Верде (островите Кабо Верде). Информация за това е публикувана на официалния интернет портал на правния отдел на Кремъл.

Пред изданието РБК Поклонская заявява, че за нея това назначение „е дългоочаквано, голяма чест и отговорност към страната, която ще представлява (т.е Русия)“. Тя обаче премълчава факта по чия инициатива става посланик в Кабо Верде, подчертава агенцията.

Основание да се подлага на съмнение доколко достоверна е новината на „Шептун“ е обстоятелството, че още през 2014 г., след анексията на Крим, Главната прокуратура на Украйна започна наказателно производство срещу Поклонская по подозрение в държавна измяна, а през април 2016 г. - по подозрение за участие в забраната на дейността на Меджлиса на кримскотатарския народ в Русия.

Освен това, Киев реагира светкавично след като бе тиражирана новината за дипломатическото назначение на Поклонская. Министерството на външните работи на Украйна излезе с официално съобщение още на 13 октомври, в което обяви, че вече е обжалвало пред правителството на Република Кабо Верде (остров Кабо Верде назначаването на бившия "прокурор" в окупирания Крим Наталия Поклонская за посланик на Русия в тази страна. 

"Във връзка с назначаването на Наталия Поклонская за посланик на Русия в Кабо Верде припомняме, че бившият прокурор на руската окупационна администрация в Крим се издирва за държавна измяна срещу държавата ни. Тя е под санкции от Украйна, ЕС, САЩ, Канада и Япония. Африка. Министерството на външните работи на Украйна вече повдигна въпроса за престъпната дейност на гражданката Поклонская пред правителството на Кабо Верде ", казва външният министър Олег Николенко в коментар за „Украинска правда“. 

По-рано бившият заместник главен прокурор на Украйна Гундуз Мамедов заявява, че „във връзка с назначаването на Поклонская Киев може да започне да подготвя документи за екстрадицията на политик от африканската република“. И едва ли магистратът е пренебрегнал Виенската конвенция на ООН, която гарантира имунитета на чужди дипломати, когато е направил изявлението.

В тази връзка трудно е да повярваме, че при обтегнатите отношения между Киев и Москва покрай анексията на Крим, управляващите в Украйна ще прибягнат към подобен конспиративен сценарий, който преди всичко не е в неин интерес. Едва ли институциите в страната са толкова късогледи, наивни и некомпетентни, че да не съзират във тази измислена новина пореден опит да бъде въвлечена Украйна в нова интрига, с цел да я компрометират в очите на нейните западни партньори, при все че има легални и законни средства, за да решат проблема с Наталия Поклонская, както това се случва във всяка демократична и правова държава.