Украйна представи пред ОССЕ разузнавателни данни за военния потенциал на Руската федерация край грайниците й

снимка: informnapalm.org

снимка: informnapalm.org

Украйна предаде на ОССЕ разузнавателната информация за войските на Руската Федерация струпани край границите й, съобщава Укринформ, цитиран от infornapal.org.

Украински и американски експерти, както и Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна предупреждават, че под прикритието на стратегическите учения „Кавказ 2020“ Русия може да започне мащабна военна офанзива срещу Украйна. Преди дни руският президент подписа указ за призоваване на военни от запаса „за военна подготовка“, без да посочва конкретни срокове за тази подготовка. Това увеличава опасенията от вероятно настъпление: указът може да бъде опит за прикриване на масова мобилизация заради планирана военна агресия.

На този фон възниква въпросът: какво количество войски има готовност Русия да използва срещу Украйна? С колко единици въоръжение и военна техника разполага? Като цяло отговорите на тези въпроси бяха озвучени на 1 юли по време на Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ.

Поелата през април ротационното председателство на Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ Украйна на 1 юли повдигна въпроса за прилагането и модернизирането на Виенския документ от 2011 г. относно мерките за изграждане на доверие и сигурност. Основният говорител на Украйна на форума беше началникът на главния отдел за международно сътрудничество и верификация на ВС на Украйна генерал-лейтенант Леонид Голопатюк. Той насочи вниманието към превръщането на окупираните територии на Донбас в „сива зона“, в която не е осигурен режимът за контрол на ОССЕ над въоръжението, и не се прилагат мерките за изграждане на доверие и сигурност.

Друг фактор за дестабилизация е милитаризацията на окупирания Крим. Не допринася за доверието и непрозрачният характер на военните учения на Въоръжените сили на Руската Федерация. 

ОКУПАЦИОННИТЕ КОРПУСИ В ДОНБАС СА ПО-МНОГОБРОЙНИ ОТ НЯКОИ АРМИИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ

„В рамките на Глобалния обмен на военна информация Руската Федерация е длъжна да предостави данни за броя на войските, въоръжението и военната техника на ВС на РФ, разположени в Украйна“, – заяви Голопатюк. Той подчерта необходимостта от иззработване на действащи механизми за международен контрол върху военните действия на руските войски, разположени на временно окупираните територии на източна Украйна и АР Крим.

Украинският генерал отбеляза, че в момента близо до границата си с Украйна Русия вече е създала три междувидови групировки войски, „които са в състояние без мобилизация, и с минимум подготвителни мероприятия, да провеждат внезапни настъпателни операции на територията на Украйна с ограничени цели“. И това без да се брои превърнатият в „наземен самолетоносач“ Кримски полуостров и окупираните райони на Донбас, в които разположените от Русия армейски корпуси по своята военна мощ и численост превишават армиите на ред европейски държави.

Създаването на групировката руски окупационни войски на временно окупираната територия на Донецка и Луганска области в състава на 1-ви (Донецк) и 2-ри (Луганск) армейски корпуси е придружено с появата на голям брой въоръжение и военна техника в източна Украйна.

Бойният състав на 1-и армейски корпус (АК) включва:

5 бригади (1, 3, 5-а отделни механизирани бригади, 100-а  отделна механизирана бригада от «Републиканската гвардия» и отделна артилерийска бригада);
3 отделни  полка (11-и отделен механизиран полк, 9-и отделен  щурмови механизиран полк от морската пехота и отделен комендантски полк);
10 отделни батальона (дивизиона).
Бойният състав на 2-и армейски корпус (АК) включва:

4 бригади (2, 4, 7-а отделни механизирани бригади и отделна артилерийска бригада);
2 полка (6-и отделен механизиран полк и отделен комендантски полк);
6 отделни батальона (дивизиона).

Щатната численност на 1-и и 2-и АК е около 35 хиляди военнослужещи.

В въоръжение на тези армейски корпуси на неконтролираната територия на Донбас има 481 бойни танка, 914 бронирани бойни машини, 720 артилерийски системи и 202 единици ракетни системи за залпов огън (РСЗО).

При това командните и щабните постове, както и длъжностите на дефицитни специалности в 1-ви и 2-ри АК се заемат от кадрови военнослужещи от ВС на РФ с обща численост от около 650 души.

В допълнение, на временно окупираната територия на Донецка и Луганска области се намират и подразделения за оперативно/бойно и логистично осигуряване, военни съветници и инструктори от Въоръжените сили на РФ. Общият им брой достига 2,1 хиляди човека.

За да поддържат постоянното напрежение по линията на съприкосновение и да подсигуряват активността на 1-ви и 2-ри АК, от Руската Федерация непрекъснато се доставят боеприпаси и горива през неконтролирани участъци на държавната граница на Украйна.

КРИМ КАТО «НАЗЕМЕН САМОЛЕТОНОСАЧ»

в резултат на милитаризацията на окупирания Крим, полуостровът се е превърнал в истински „наземен самолетоносач“.

Към настоящия момент на територията на временно окупираната АРК е създадена мощна междувидова групировка войски (сили), включваща сухопътни, въздушни и морски компоненти, която наброява около 32,5 хиляди човека.

Освен това са създадени сили за брегова отбрана и са разположени групировки от федералната служба на войските на националната гвардия (до две бригади) и граничната служба на ФСБ на Русия.

Наблюдава се и активно подсилване на ударните възможности на руските въоръжени сили, базирани нелегално на полуострова, като се увеличава числеността на войските и се оборудват с нови образци въоръжение и военна техника.

Основа на наземния компонент е 22-ри армейски корпус, на базата на който в се планира в бъдеще създаването на общовойскова армия, и 810-а отделна бригада от морската пехота. Шест батальонни тактически групи вече са готови за използване.

Въздушният компонент е подсилен чрез разполагане на полуострова на бомбардировъчна, щурмова, изтребителна и армейска авиация.

За разполагане на руски самолети от бомбадировъчната авиация с далечен обсег са реконструирани летищата на Белбек и Гвардейское. Подготвя се инфраструктура за съхранение на ядрено оръжие на територията на Крим.

Бойните възможности на морския компонент са увеличени с приемането на въоръжение на най-нови ударни кораби и подводници – носители на крилати ракети с морско базиране тип „Калибър“ (общо до 70 военни кораба и катери, 6 подводници, сумарен залп от 84 ракети).

Дори според официалните данни, предоставени от Русия като част от годишния обмен на информация (ГОИ) в съответствие с Виенския документ от 2011 г. (ВД-2011), количеството въоръжение и военната техника на въоръжените сили на РФ в АР Крим почти се е утроил през последните шест години.

Според данните от ГОИ подадени от Руската Федерация в рамките на ВД-2011, към 1 януари 2020 г. в Крим е имало 684 единици въоръжение и военна техника, а това е с 453 повече от 1 януари 2014 година. В частност след окупацията на полуострова Русия е прехвърлила там 31 бойни танка, около 200 бронирани бойни машини, почти 100 артилерийски системи, както и 63 бойни самолета и 34 бойни вертолета.

ТРИ ГРУПИРОВКИ СПОСОБНИ НА ВНЕЗАПНО НАСТЪПЛЕНИЕ

Руската федерация продължава да струпва сили по държавната граница на Украйна. Осъществява се активното формиране на нови военни части (съединения и обединения) и реорганизацията на съществуващи формирования за усилване на техния боен потенциал. Днес по границата са разположени 28 батальонно-тактически групи.

В заключителен етап е формирането на три нови обединения – две армии и армейски корпус, които трябва да придобият пълна оперативна готовност през 2020 – 2021 година.

В наземния компонент в Западно стратегическо направление е създадена 20-та общовойскова армия в състав от 3-та и 144-та мотострелкови дивизии. При това на въоръжение на 448-а ракетна бригада от 20-а армия са оперативно-тактически ракетни комплекси (OTРК) „Искандер“.

В Югозападно стратегическо направление е създадена 8-ма общовойскова (ударна) армия в състав 150-та мотострелкова дивизия, 20-та отделна мотострелкова бригада и оперативните подчинените на 1-ви и 2-ри армейски корпуси. В окръга и армията е предвидено създаването на ракетни бригади ОТРК «Искандер».

Като цяло числеността на наземната групировка на Въоръжени сили на РФ по границата с Украйна наброява около 87 хиляди военнослужещи, до 1100 танка, до 2600 бронирани бойни машини, до 1100 артилерийски системи, до 360 ракетни системи за залпов огън, 18 оперативно-тактически ракетни комплекса.

Продължава превъоръжаването със съвременни и модернизирани образци авиационна техника (самолети Су-30СМ, Су-35С, Су-34, Су-25СМ3, МиГ-31К с хиперзвуков комплекс «Кинжал» и вертолети от различни модификации). Общо около 330 бойни самолета и 230 вертолета са базирани на летища близо до границата.

Продължава и формирането на центрове за осигуряване на мобилизационното разполагане, на базата на които е възможно да се формират до четири общовойскови дивизии (Богучар, Каменск-Шахтински, Новоозерное, временно окупираната територия на Автономна република Крим).

По този начин понастоящем край границата на Руската Федерация с Украйна вече са създадени три междувидови групировки, способни без мобилизация и с минимални подготвителни мерки.да провеждат внезапни настъпателни операции на територията на Украйна.