В Унгария осъдиха на 5 години затвор политик, шпионирал ЕС в полза на Русия

Бела Ковач

Бела Ковач

"Върховният съд на Унгария постанови затвор за бивш опозиционен политик заради шпионаж на ЕС в полза на Русия, докато е бил член на Европейския парламент.

Върховният съд осъди члена на националистическата партия "Йобик", Бела Ковач, на 5 години затвор за шпионаж, както и за данъчни измами и фалшифициране на документи. Ковач, за когото се съобщава, че се намира в Русия, беше осъден задочно.

Обвиненията, повдигнати през 2017 г. срещу Ковач, включват "шпионаж срещу институциите на ЕС" и "извършване на шпионаж в интерес на чужда държава" в периода 2012-2014 г. Прокурорите твърдят, че Ковач - чест посетител на Москва и син на рускиня - редовно се е срещал тайно с руски дипломат, за когото се смята, че е агент на тайните служби. Освен това той е обвинен в подписването на "фиктивни" договори за стаж, довели до значителни финансови загуби за институциите на Европейския парламент. Като евродепутат между 2010 и 2019 г., Ковач е обвинен, че е предавал информация по енергийни въпроси, включително за единствената унгарска атомна електроцентрала, за изборите за Европейски парламент и за вътрешната политика на Унгария.

Политикът последователно отрича обвиненията, които бяха отправени за първи път от унгарските власти преди изборите за ЕП през 2014 г.

Ковач заяви, че е "жертва на политически атаки" и обвини дясната партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан, че го "използва", за да атакува партия "Йобик".

Наричан в местната преса "КГБела", позоваваща се на предполагаемите му връзки с руските тайни служби, Ковач напусна членството си в националистическата партия скоро след повдигането на обвиненията. /БГНЕС, АФП