Унгария порица германското посолство след скандала с Петри

Унгария осъди германското посолство, след като клуб от Бундеслигата уволни унгарския си треньор на вратарите за анти-имиграционни коментари в интервю, предаде БГНЕС. Външното министерство на Унгария заяви, че освобождението на Херта Берлин във вторник на наставник Жолт Петри „ограничава свободното изразяване“. „Германия, подобно на Унгария, има директен исторически опит с терор на мнението, така че защитаването на фундаменталното право за свобода на изразяване е наш общоприет морален дълг“, се казва в изявление на министерството. В интервю за вестник Magyar Nemzet, публикувано в понеделник, 54-годишният Петри разкритикува „имиграционната политика“ на Европа, която окачестви като „израз на морален упадък“.

Петри разкритикува и вратаря на РБ Лайпциг и Унгария Петер Гулаши за публикуването на съобщение във Фейсбук през февруари, което изразява солидарност с ЛГБТ правата и еднополовите бракове. Предвид факта, че спортните хора в Унгария рядко коментират публично настоящи афери или социални проблеми, постът на Гулаши предизвика голям дебат в Унгария и бе разкритикуван от сподвижници на премиера Виктор Орбан. Министър-председателят използва социално-консервативна политика в последните години, оформяйки Унгария като страна, която нарича „християнско-консервативен“ бастион срещу либералните идеологии.

Няколко главни министъра на правителства протестираха срещу уволнението на Петри, включително шефът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш, който го определи като „безумно“. „Германия трябва да отговори дали все още е страна на законово право, свободата на словото е европейска ценност“, каза той на свой брифинг. Херта Берлин заяви в свое изявление във вторник, че коментарите на Петри са нарушили клубната отдаденост към ценности като разнообразие и толерантност, и че е прекратил договора на унгареца с незабавен ефект. След уволнението си Петри каза, че не е „нито хомофоб, нито ксенофоб“ и съжали за изказаването си за имиграцията, извинявайки се „на всички хора, които търсят убежище“.