Управляващите очакват България да влезе в еврозоната през 2024

Това става ясно от интервю на министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 година, обяви финансовият министър Кирил Ананиев в интервю по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12-14 януари. Той обясни, че основните задачи на правителството за постигането на тази цел са последващите ангажименти по Пътната карта, след като българският лев е в ERM II. Като към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнението им.

Финансовият министър посочи, че за успешното ни членство в еврозоната е необходима и добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро.

Кирил Ананиев обяви, че в процес на подготовка е Национален план за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната, съобщиха от ресорното министерство.

„Пандемията представлява много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, но вярвам, че тя няма да бъде  фактор за удължаване на престоя ни в ERM II“, коментира министърът, посочват topnovini.bg.