Фон дер Лайен: Чуждестранни сили отвън и домашни популисти отвътре опитват да ни дестабилизират

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

"Видяхме, че чуждестранни сили се намесват в нашите избори отвън. И видяхме домашни популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да допускаме тези сили да похитят определението за европейския начин на живот. Те искат то да означава обратното на това, което е", написа Фон дер Лайен в публикувана в множество европейски вестници позиция.

Тези изказвания идват след множество критики на името на портфейла на Маргаритис Схинас. Много от критиците го осъдиха като  „игра по свирката“ на десни екстремисти. Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен нарече новото наименование "идеологическа победа".

Председателят на следващата Еврокомисия заяви, че трябва да има такъв  дебат:

"Разбира се, думите имат значение. Признавам това. За някои европейският начин на живот е натоварен и термин с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика от нас: това също е част от това, което сме", написа тя.

Тя също допълва, че трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го съхраняваме, защитаваме и подхранваме. "Ето защо това беше един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които получиха подкрепата на Европейския парламент през юли", допълва Фон дер Лайен.