Урсула фон дер Лайен: Следващото поколение ще плаща заемите ни, но ще се радва на ползите от помощния пакет

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия заяви, че новото поколение европейци ще се радват на ползите от обявения в сряда бюджет и стимули на стойност 1,85 трилиона евро, който трябва да възстанови 27-членния Съюз от финансовата криза, предизвикана от мерките срещу коронавируса, предава Euronews, цитирана от "Фокус".

В интервю пред телевизията малко след обявяването на възстановителния фонд от 750 милиарда евро, Фон дер Лайен заяви, че кризата с коронавируса е „засегнала всички страни-членки“. „Всички те виждат икономическите щети в единния пазар, но и в националните икономики, следователно това е моментът на Европа“, каза тя.

„Трябва да преодолеем тази криза заедно. Предложението, което внесох, е в рамка, която е надеждна, с доказано качество: европейският бюджет. Пакетът за възстановяване на ЕС от следващо поколение ще ни позволи да излезем от кризата по-силни от преди“.

Тъй като голяма част от средствата ще бъде финансирано чрез заеми на финансовите пазари, възникнаха опасения, че ще се окаже, че новото поколение европейци ще трябва да платят за спасителния пакет. Но Фон дер Лайен заяви, че средствата са специално изградени с това ново поколение предвид.

„По-важно е да имаме пакт със следващото поколение – ние казваме: „Да, трябва да вземем пари сега и да ги инвестираме, но ще ги инвестираме в европейските приоритети, които са толкова важни за вас. Това са Европейската Зелена сделка, дигитализацията, която е от изключително значение за младото поколение. Ако те трябва да платят частгично тези пари, това ще е за сметка на това, че ще пожънат ползите от тези инвестиции“.