US генерал, командвал бомбардировките над Югославия, съветва Вучич: Интегрирайте се със Запада

Уесли Кларк е един от най-последователните противници на Русия, която по думите му е експлоатирала Балканите заради слабото присъствие на ЕС

Уесли Кларк

Уесли Кларк

След като изигра една от ключовите роли в бомбардировките над Сърбия и по-късно се появи като бизнесмен, генерал Уесли Кларк тези дни се завърна на Балканите – за да дава съвети, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от "Фокус".

В интервю за „Гласът на Америка“ бившият командващ на НАТО за Европа и главното опериращо лице при бомбардировките на бившата Съюзна република Югославия разкритикува участието на Европейския съюз на Балканите, обвини Русия в подкупване на местни политици и препоръча интеграцията на Сърбия със Запада.

Кларк твърди, че политическият и икономически вакуум, възникнал след Балканските войни, е бил експлоатиран от Русия заради слабото присъствие на ЕС:

„Разбира се, че Русия иска да запази своя бастион в Република Сръбска и да й влияе и работи върху това. Що се отнася до Европа, икономическият напредък е от изключителна важност, а Русия просто не може да го осигури. Със сигурност може да използва парите си като подкуп в редиците на местните политици, но развитието на бизнеса, истинското предприемачество, съвременните технологии - всичко това идва от Запада“.

Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа посочва още, че Алиансът допринася за стабилността на Балканите.

„Разбирам, че на Сърбия не й е леко да преодолее наследството на войната, но според мен истинските й интереси лежат на Запад.

Сръбското издание коментира, че в разговора не са засегнати икономическите интереси на Кларк, които лежат на Балканите и най-вече в Косово. Според информацията на вестника, след пенсионирането си, генерал Кларк паралелно с изграждането на политическата си кариера в американската Демократическа партия, успешно е „осребрил статута си на освободител, който е получил сред косовските албанци“.

Политическият анализатор Драгомир Анжелкович казва, че фактът, че някой иска от Сърбия да се отрече от Русия, означава, че й казва да се откаже от своите интереси:

„Интересът ни е да запазим Косово и Република Сръбска и можем да го направим само като поддържаме връзка с Москва. Още по-циничното е, че подобни думи идват от Кларк, който е известен с ролята си в бомбардировките над Сърбия, а освен това има свои бизнес интереси в Косово“.

„Вечерне новости“ пише, че „Кларк, наред с други, е ръководител на енергийната компания „Евидити“. Преди три години тогавашното правителство в Прищина е подписало споразумение с тази фирма, с което й предоставя правото да получи практически ексклузивни права върху експлоатацията на руди на една трета от територията на Косово. На територията на КиМ, особено в Метохия, има значителни запаси от лигнит, като се смята, че става въпрос за десетки милиарди тона. Това са доставки, които биха осигурили снабдяването на Косово с тази руда през следващите десет века. Кларк е свързан и с фирмата на Идриза Тачи „Геоминерали“, която, освен всичко останало, се занимава с доходоносен бизнес по износ на скрап в Италия. Генералът не е единственият участник в бомбардировките на Югославия, който се върна в Косово за военната плячка. И тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт има много широки бизнес интереси из целите Балкани, главно в сферата на изграждането на инфраструктура".