Утре е първото учение на кризисния щаб за откриване на двама пациенти на Летище „София"

Проф. Венцислав Мутафчийски

Проф. Венцислав Мутафчийски

Утре в 09.00 часа ще бъдат направени учения от представители на ВМА, „Гранична полиция“ и санитарните служби за сценарий за откриване на двама пациенти на Летище „София“ и как трябва да се извърши цялата дейност около тяхното транспортиране до ВМА. Това каза след заседанието на Съвета по сигурността при МС, свикано от премиера Бойко Борисов, началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който застана и начело на кризисния срещу коронавируса, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

Всяка сутрин във ВМА в 08.00 часа ще има брифинг от някой от представителите на Кризисния щаб. Утре брифингът ще се проведе след учението. 

Термокамери ще бъдат монтирани и на сухопътните и морски граници, по подобие на терминалите по летищата. 

Производството на тестове не е пригодено за търсенето и ние самите се справихме трудно с намирането на такива тестове, но успяхме. Има 1000, ВМА също има за около 1000 души, обясни той. 

1000 от тестовете са във ВМА, а други 1000 - в Центъра за заразни и паразитни болести. 

„Длъжни сме да разполагаме с тези тестове. Докато не се развият известни симптоми, не може да се разчита дали тестовете са положителни, или отрицателни. При напълно здрав човек, при правенето на такъв тест, резултатът не е абсолютно сигурен“, обясни той. 

Мутафчийски акцентира на това, че не трябва да се създава истерия и призова българските граждани да се подлагат на тест само когато имат препоръка от лекар. 

Той наблегна на това, че коронавирусът невинаги е с летален край. 

„Заразяването с коронавирус не значи смърт. Той има относително ниска смъртност, отнесено към всички останали много сериозни инфекциозни заболявания. Просто светът се опитва да бъде по-подготвен пред такива предизвикателства и ние се опитваме да следваме тази линия. Не че това е някаква извънредна космическа болест. Тя е далеч по-малко смъртоносна от ебола, например“, допълни още той. 

Като мярка срещу коронавируса се отменя Деня на отворените врати във Военноисторическия музей, добави още генерал-майор Мутафчийски. 

„Традиционно се прави на 3 март. Ще трябва да се преосмислят по-големите събития“, посочи той.