Ужаси в Новрегия: Българи треперят от страх да не им отнемат децата

В 40% от намесите на властите отнетите деца стават собственост на държавата

Български семейства са принудени да бягат от Норвегия, след като са се устроили там, заради шокиращи случаи на отнемане на деца от социалните власти. За тревожната тенденция, жертва на която са станали вече редица български родители, сигнализира репортаж на Би Ти Ви.

Законодателството по отношение на децата в скандинавската държава е много стриктно и учители, медицински работници и съседи са длъжни да сигнализират при съмнение за деца в риск. Мерките се засилват още повече от 2015 г. насам, когато отпада назакателното преследване за клевета. Сега податели на анонимни сигнали с неверни факти не подлежат на наказание, заради което броят на сигналите расте.

Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620, обобщава медията. В 60% от намесите децата остават в домовете си и им се помага вътре в дома, но в 40% от случаите децата са отнемани от техните семейства. Тоест ако се стигне до там службата да провери твоето семейство, има огромен шанс детето ти да бъде отнето.

Сред жертвите на системата са и български семейства, които трябва да избягат от страната, за да спасят децата си. Жертви на този системен тормоз от страна на новрежките врасти са написала е писмо и до премиера Бойко Борисов, в което настоява за намеса и помощ от нашите институции.