Politico: В Брюксел се готвят за разгорещен дебат относно ново финансиране от ЕС

Въпросът е дали няма да се стигне до разделение в съюза

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде началото на дебат, който вероятно ще раздели ЕС - дали е необходимо ново финансиране от ЕС, за да се подпомогне укрепването на индустриалната база на блока, предаде Politico.

След като беше изненадан от новото законодателство на САЩ, което облагодетелства северноамериканските предприятия за сметка на Европа, ЕС търси начини да подпомогне увеличаването на конкурентоспособността си. 

В неделя ръководителят на Комисията даде първия си съществен отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA) - законодателство за климата от администрацията на президента Джо Байдън, което разгневи Брюксел заради разпоредби, считани за протекционистки, особено по отношение на електрическите превозни средства. 

Освен че обеща преработване на правилата на блока за държавните помощи с цел насърчаване на местните инвестиции в чисти технологии, фон дер Лайен призова и за "ново и допълнително финансиране на равнище ЕС". 

Това включва "по-голяма огнева мощ" за REPowerEU - плана на ЕС за откъсване на блока от зависимостта му от руски газ, каза тя. Но фон дер Лайен призова и за "ново и допълнително финансиране на равнище ЕС", като посочи новия Европейски фонд за суверенитет, за който за първи път спомена в речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент през септември. 

"Общата европейска индустриална политика изисква общо европейско финансиране", заяви тя пред аудитория в Брюж. "Целта на нашата Европейска индустриална политика е европейската индустрия да бъде лидер в прехода към чиста икономика. Това означава в средносрочен план да се увеличат наличните ресурси за изследвания, иновации и стратегически проекти на ниво ЕС."

Призивът за нов приток на средства от ЕС напомня за дебата, довел до създаването на фонда за възстановяване COVID, който в крайна сметка беше финансиран чрез съвместни заеми. Ако този дебат е бил някакъв ориентир, предстоящите разговори обещават да бъдат оспорвани.

Въпреки че представителите на Комисията настояват, че няма конкретно предложение и че дискусиите със страните членки едва сега започват, въпросът може да бъде включен в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел следващата седмица. 

Много страни членки, включително Германия, са твърдо против емитирането на нови пари на ЕС. Вместо това те предпочитат да се възползват от съществуващите програми като NextGeneration EU и RenewEU. И Берлин далеч не е сам. 

"В банката все още има неизползвани пари - да не говорим за заеми, които не са били използвани", казва един служител на ЕС от финансово предпазлива страна членка. "Последното нещо, което ЕС иска, е да започне дебат за повече средства от ЕС."

Дипломат от друга страна заяви пред Brussels Playbook: "Трябва да сме наясно кои сектори наистина ще бъдат засегнати от IRA и в каква степен. Въз основа на това можем да направим оценка на това къде е необходима подкрепа." Но добави: "Защо да започваме много трудна дискусия за нови фондове сега, ако можем да разгледаме как да използваме по-добре това, което вече е на разположение?". /БГНЕС