В Грузия назначиха експертиза за евентуално отравяне на експрезидента Саакашвили

Неговата майка и адвокатите му се усъмниха

Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили

Грузинското министерство на правосъдието е възложило на Националното бюро за съдебно-медицински експертизи да провери здравословното състояние на експрезидента Михаил Саакашвили във връзка със съмненията, че може да е отровен. Това съобщи пред репортери заместник- министърът на правосъдието Бека Дзамашвили.

„Самият Саакашвили направи изявление, че никога не подозирал, че може да е отровен. За да разсеем напълно подозренията, назначихме експертиза. Министерството направи всичко, което беше по силите му. Назначихме експертиза и едва след резултатите от нея ще можем да направим допълнителни коментари", каза Дзамашвили.

Той припомни, че според грузинското законодателство лице, осъдено в Грузия, може да изтърпи присъдата си само на територията на страната. Съдът решава дали да отложи изпълнението на присъдата. Министерството на правосъдието ще се подчини на всяко съдебно решение. То няма право самоволно да изпрати дадено лице на лечение в чужбина.

На 19 ноември адвокатът на Саакашвили Валерий Гелбахиани, както и майката на бившия президент Гиули Аласания, съобщиха, че той може да е бил отровен с тежки метали, включително живак. Според тях това става ясно от медицинския доклад на неправителствената организация "Емпатия", който все още не е публикуван и се подготвя за представяне пред чуждестранни експерти. Самият Саакашвили по-късно ннаписа, че никога не е казвал на адвокатите си, че е има подозрения за отравяне. /БГНЕС