В Китай въвеждат спорен закон за Хонконг, според САЩ той вече не е автономен

Китайският парламент подкрепи въвеждането на спорен закон за националната сигурност, с който затяга хватката в Хонконг заради избухналите миналата година протести. Най-важната последица от закона, чието подробно изготвяне предстои, ще е, че всяко действие, считано от китайските власти за подривно срещу тях, ще може да се наказва.

За бъдещето на полуавтономния регион, а и за самия Китай, обаче тази стъпка може да има и други последици. Решението на партийния конгрес в Пекин (чиста формалност, тъй като се приемат всички предложения на партията) да подкрепи "проекторезолюция за установяване на правоприлагащи механизми" в Хонконг бе взето часове след като Съединените щати предупредиха, че регионът вече "не е автономен", а това може да доведе до премахване на специалния търговски режим, пощадил азиатския финансов хъб от ефектите на търговската война с Китай.

Почти единодушно приетата резолюция, с която според "Саут чайна морнинг пост" може да влезе в сила нов закон още през септември, заобикаля законодателството на Хонконг и наказва действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт в тази територия.

Това е закон, какъвто Пекин по принцип очакваше от Хонконг да приеме, след като стана китайска територия (но не го направи заради (бурни протести през 2003 г.). В него се забраняват измяна, подстрекателство, подривна и отцепническа дейност и може да улесни справянето с протести като миналогодишните - общи понятия, които мнозина в Хонконг се опасяват, че Пекин може да тълкува свободно. Той обаче вече даде нови сили на демонстрациите, каквито, макар и по-малочислени миналата година, се разразиха отново заради закона. "Ройтерс" разказва, че и тази вечер (хонконгско време) са се събрали демонстранти, но засега действията им протичат по-мирно от вчера, когато бяха задържани поне 360 души.

"Саут чайна морнинг пост", като цитира свои източници, отбеляза, че се готви и промяна на резолюцията, която ще разшири обхвата на наказуемите деяния, като включи не само "действия", но и "дейности" срещу националната сигурност.

Управляващата Хонконг Кари Лам отрича идеята, че законът може да ограничи свободи - гражданите ще им се радват "за момента", каза тя на скорошна пресконференция. Този отговор не удовлетвори президента на САЩ Доналд Тръмп, който обеща "много мощен" отговор на предложеното законодателство до края на седмицата. Все още не е известно дали такъв отговор би включвал санкции, нито срещу кого ще бъдат насочени.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди, че статутът на Хонконг като международен финансов център ще пострада от решението. "Няма разумен човек, който да може да твърди днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай, предвид фактите на терен," заяви Помпео.

Бившата британска територия премина под властта на Китай преди 23 години. Това стана с приемането на "микроконституция" и свободи, каквито нямаше и под британско управление, и при зачитане на принципа "Една страна, две системи". С пазарна икономика, свободно слово, неограничени публични събирания и развита съдебна система Хонконг се ползва с права, недостъпни в континентален Китай. На теория с новия закон Пекин може много по-лесно да се меси в делата на Хонконг, ако вижда заплаха за сигурността си, може и да установи структури на разузнавателните си агенции.

Повод станаха протестите миналата година. Спорен закон за екстрадиция, разгледан от властите в Хонконг миналата година, изкара стотици хиляди на улиците, много от тях продължиха да демонстрират месеци наред, стигна се до насилие и икономически щети.

"Китай моделира Хонконг по свой образ и подобие", въпреки че някога се очакваше просперитетът на региона да демократизира азиатския гигант, казва Помпео. Тази позиция може да е крачка към премахването на специалния статут на автономния регион според американското законодателство, приет, когато той бе британска колония. От миналата година този статут зависи от това държавният секретар на потвърждава периодично, че Хонконг има достатъчно голяма автономия. В противен случай конгресът може да премахне статута и с Хонконг да се търгува по същия начин, по който с Китай.

Това биха загуби в размер на милиарди договори от двустранна търговия. Стъпката може да отблъсне инвеститори от Хонконг, който почти две десетилетия и половина е прозорец между света и Китай (на територията на мегаполиса са международните или регионалните бази на редица световни компании).