В кой момент коронавирусът става смъртоносен

В огромна част от случаите коронавирусът COVID-19 причинява не повече от кашлица. Причината е, че той се задържа в носа и гърлото. Но опасността започва, когато слезе в белите дробове, разказва "Уолстрийт джърнъл".

Напредването на болестта от лека или умерена към тежка форма може да стане много бързо, допълва изданието.

Един от всеки 7 пациети се оплаква от затруднено дишане и други усложнения, а 6% влизат в критичната фаза. Хората, критично болни от COVID-19, имат типични симптоми на срив на дихателната и други жизненоважни системи, а понякога развиват септичен шок, сочи доклад на специалната мисия на Световната здравна организация в Китай.

Преминаването към остра форма може да се случи "много, много бързо", описва Брус Ейлуорд, пом. генерален директор на СЗО и ръководител на мисията до Китай, запознала се с около 56 хил. случая.

Разбирането на развитието на болестта и изясняването на най-застрашените групи е много важно за овладяване на кризата. Засега данните сочат, че около 10-15% от пациентите преминават към острата фаза и от тях 15-20% развиват критична форма. Вече е известно от няколко седмици, че най-застрашени са хората над 60 години и тези, които преди заразяването са имали проблеми като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания.

"Клиничната картина не е по-различна от тази при грипа", казва Джефри Таубенбъргър, изучавал инфлуенцата от началото на миналия век. COVID-19 се разпространява най-вече чрез контакт с пръски от кашлицата, кихането или дъха на болен. Затова и заразата тръгва от носа, след което атакува епителиалните клетки, защитаващи дихателния тракт. Ако поражението е само в горната част на дихателните пътища, боледуването не е сериозно, описва Таубенбъргър, който ръководи секцията по вирусна патогенеза и еволюция в Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в Бетезда, щата Мериленд.

Но слезе ли надолу в тялото - към трахеята и периферните разклонения на дихателната система и белодробните тъкани, започва по-тежка форма. Причината е, че директните щети от коронавируса причиняват пневмония, а те се комбинират и с вторичен ефект от реакцията на имунната система срещу инфекцията.

"Тялото ви веднага опитва да ремонтира повреденото в белия дроб. При нормална ситуация прочистването от инфекцията отнема само няколко дни", допълва Таубенбъргър.

Но при някои по-тежки случаи на COVID-19 защитната реакция на тялото е твърде силна и това унищожава не само патогените, но и здрави тъкани и клетки. Щетите по трахеята и бронхите водят до загуба на клетки, произвеждащи защитен секрет, както и на микроскопични власинки, държащи замърсяване и респираторни секрети извън белите дробове.

"Просто няма какво да защити долната част на дихателния тракт", казва Таубенбъргър. Резултатът от това е, че това място става податливо на инвазивна вторична бактериална инфекция. Потенциалните "вредители" са вече в носа и гърлото на пациента, а ако той е в болница, се включват характерни за такива климатизирани места бактерии, устойчиви на антибиотици.

Такава вторична бактериална инфекция може да убие много важни клетки, помагащи за възстановяване на тъканите в дихателната система. Без тях "просто не можете да ремонтирате дробовете си" и така започват да страдат от кислороден глад важни органи като бъбреци, черен дроб, главен мозък и сърце.

"Когато положението се влоши от цялостна инфекция, всичко започва да се разпада лавинообразно", обяснява и Дейвид Моренс, старши съветник на директора на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания. "Прекрачваш границата, отвъд която всичко тръгва надолу по склона, и в един момент няма връщане назад."

При възрастните този праг се прекрачва по-рано, но дори и при млади и здрави хора като известния 34-годишен офталмолог Ли Уенлян (един от първите, предупреждавали за опасността), който почина, въпреки че получи антибиотици, антивирусни препарати, антитела, кислород и филтриране на кръвта през т.нар. изкуствен бял дроб.

Таубенбъргър напомня още, че има и хора, които са генетично предразположени заради дефицити на имунната система или фактори като изобилието от оформени по определен начин протеинови рецептори в дихателната си система, които биват атакувани от коронавируса.