В Молдова забраниха излъчването на руски новини и предавания

Разрешено е само ретранслирането на развлекателни и други програми

Снимка: moldova.md

Снимка: moldova.md

Председателят на парламента на Молдова Андриан Канду е подписал закон вместо президента Игор Додон, който забранява излъчването на новини и информационно-аналитични предавания от Русия, съобщиха от пресслужбата на молдовския парламент, цитирани от руски медии.

Правото да подпише закона за борба с "чуждестранната пропаганда" Канду получи от Конституционния съд заради обстоятелството, че Додон му налага повторно вето.

Според конституцията на страната президентът, въпреки несъгласието си, е длъжен да одобри документа, ако парламентът го приеме два пъти.

Законът за борба с пропагандата забранява излъчването на телевизионни и радиопрограми с информационно-аналитично, военно или политическо съдържание, които са произведени в страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия (Русия е една от тях).

Според Игор Додон този закон "представлява откровено посегателство на свободата на гражданите на Молдова". Президентът поиска Конституционният съд да се произнесе относно разпоредбите на закона.