В парламента е внесена нова кандидатура за финансовия надзор в застраховането

Владимир Савов е предложен за заместник-председател на КФН

Владимир Савов

Владимир Савов

Владимир Савов е предложен за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, който да отговаря за застраховането. Това се вижда от сайта на Народното събрание, където е публикувано предложението. Отделно за член на комисията е номиниран Петър Джелепов.

Дотук се стигна, след като номинацията на Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, не получи политическа подкрепа.

Савов беше вече член на комисията, като мандатът му изтече през януари и той се оттегли, за да поеме пост в казахстанския финансов регулатор, припомня "Капитал". Изданието съобщи неотдавна, че председателят на комисията Бойко Атанасов е разговарял с него и той е дал принципно съгласие да заеме поста.

Той беше избран в КФН през 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски", като се занимаваше с анализ и оценката на рисковете на финансовите пазари. След това на два пъти му се наложи да поема функциите на зам.-председател след оттеглянето на титуляри. Вторият път той пое тъкмо застрахователния надзор след оставката на Ралица Агайн покрай случая с фалита на "Олимпик". Вестникът посочва, че неговата кандидатура се приема доста по-позитивно в бранша заради притежавания институционален опит, а и защото като директно отговарял за застраховането е запознат с проблемите в сектора.

През 2018 г. Петър Джелепов стана член на управителния съвет на Общинска банка. Като такъв той стана и изпълнителен директор - пост, който споделяше с Ангел Геков и Борислав Чиликов. Това стана, след като в банката влезе нов собственик в лицето на "Инса ойл", която тогава придоби контролен пакет в банката.

И двете номинации идват от Комисията за финансов надзор. По закон само председателят на комисията може да номинира останалите членове, но те трябва да бъдат одобрени от парламента, при това не по-късно от месец преди изтичането на мандата.

Комисията предстои да направи пореден опит да прокара отново системата "Бонус-малус", с която по-справедливо да се формират цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", като зависят от броя нарушения на водачите.