В Пловдив откриха безценен мраморен надпис на римски император

Изключително ценен надпис от края на ІІ век след Христа е намерен на Римския форум в Пловдив. 

Надписът е на мраморна плоча, от която са запазени само 8 реда. Представлява краят на императорско писмо до града, но липсва началната му част, обясни пред Радио Пловдив епиграфът Николай Шаранков, като подчерта, че такъв документ се среща изключително рядко.

Според надписа, Филипопол е подкрепил един от кандидатите за император и след като конкурентът му спечелил, трябвало да изкупи вината си чрез глоба. Липсва името на императора, но по формата на буквите и съдържанието предполагам, че става дума за Септимий Север, от 90-те години на ІІ век, поясни епиграфът, цитиран от БНР.

Надписът гласи, че глобата за Филипопол да бъде изплатена от един от видните му граждани, който и преди е поемал разноски на града. Името липсва, но може би ще бъдат открити други фрагменти, от които да стане ясно името на благодетеля. 

Не е ясно и колко е стойността на глобата, но по паралели с други надписи – като този в Никополис ад Иструм, там става дума за платени 700 000 сестерции, допълни Шаранков.

 Имаше вероятност проучванията да спрат поради липса на финансиране. Местният градски обаче гласува средствата и археолозите в момента копаят от северната страна на древната агора на Филипопол.

"Именно тази част от паметника е свързана с култа към императора и затова надписът е изложен там - да се чете от всички граждани като обект за почит към жив бог", обясни Николай Шаранков, който разчете текста.

По същество надписът представлява императорско писмо в отговор на молба на Койнона (Съюза на тракийските градове), отнесено до принцепса от двама пратеници. Техните имена са изписани върху мраморния камък - Филип и Цецилий Церелий. На тях е възложено да отидат в Рим и да занесат обезщетението или глобата на венценосеца. На двамата обаче е трябвало да бъдат изплатени разходите за пътуването им - нещо като командировъчни.