В разгара на войната в Украйна в Русия започнаха ударно да произвеждат вибратори

Руските секс шопове се сблъскват с трудности при доставките от чужбина. Логистичните разходи се увеличиха заедно с времето за доставка на продукти за секс индустрията в Русия от Европа и Китай, оплакват се собственици на "магазини за укрепване на семейството".

Според Максимилиан Лапин, който е един от основателите на такъв вид магазини, редица европейски компании казали, че са „помолени да не изпращат стоки директно в Русия“.

"Логистиката се промени и доставките отнемат повече време", казва той пред местни медии". Има и положителна страна, тъй като увеличението на логистичните разходи се компенсира от текущия обменен курс.

Максимилиан Лапин казва също, че магазините му са спрели да купуват продукти от САЩ, тъй като има голям риск изобщо да не ги получат.

Чуждестранните стоки ще бъдат заменени с местни, увери обаче бизнесменът.

„Продължихме да се фокусираме върху заместването на вноса: собствено производство на вибратори, секс играчки, кожени фетиш и BDSM аксесоари, лубриканти, масажни масла. Качеството на тези продукти не е по-лошо, ако не и по-добро от това на международните марки, а цената е няколко пъти по-ниска“, каза Лапин.