В Русия пак се разби бомбардировач Су-34

Руските фронтови бомбардировачи Су-34 участваха активно в руската военна операция в Сирия

В Хабаровски край на Руската Федерация по време на планиран учебен полет катастрофира бомбардировач Су-34. По предварителни данни причината за инцидента е техническа неизправност. Пресслужбата на Източен военен окръг на Русия съобщава, че пилотите са успели да се катапултират и да се евакуират до базовото си летище. Засега не се съобщава принадлежността на самолета и неговия бордови номер.

От 2015 г. на летището Хурба в Хабаровски край е базиран 277-ми бомбардировъчен авиационен полк от 303-та смесена авиационна дивизия на ВКС на РФ. Бомбардировачите Су-34 започнаха да постъпват на въоръжение в този полк през август 2016 година.

Известни са и други случаи на аварии с участието на Су-34 от състава на този авиационен полк:

- На 31 юли 2018 г. при приземяване на летището в Хурба след извършване на тренировъчен полет, Су-34 от състава полка се изтъркаля на 500 метра извън пистата. Причината беше отказ на системата за освобождаване на спирачния парашут.
- На 18 януари 2019 г. по време на тренировъчен полет над акваторията на Японско море, два самолета Су-34 от състава на полка се сблъскаха над Татарския проток на 35 км от брега докато тренираха маневриране. Екипажите на двата самолета се катапултираха, но само щурманът на единия от екипажите беше намерен жив.

Бойна употреба на Су-34

Бомбардировачът Су-34 се произвежда серийно в Русия от 2005 г. За първи път Су-34 е използван от Руската Федерация по време на войната в Грузия през 2008 година.

Руските фронтови бомбардировачи Су-34 участваха активно и в руската военна операция в Сирия. Доброволци от международната разследваща общност InformNapalm идентифицираха 9 самолета Су-34 и 13 членове на екипажите им, участвали в операцията, които може да са отговорни за многобройните разрушения на цивилната инфраструктура в Сирия, както и за убийствата на цивилни в резултат на бомбардировките.

Източник: informnapalm.org